Een briefje onder de ruitenwisser, het komt nog steeds voor

28-07-2021

HOORNGIDS | In het verkeer geschiedt dit nog vrijwel dagelijks, een briefje onder de ruitenwisser. De minst favoriete boodschap is natuurlijk de parkeerboete, al moet het die eerste plek delen met papiertjes die na een aanrijding zijn geplaatst, zeker wanneer daarop een verkeerd telefoonnummer staat.

Verkeerd telefoonnummer
Wie in zijn haast bij het wegrijden van een parkeerplek een andere auto schampt, krassen of een deuk achterlaat maar geen tijd heeft om te wachten totdat de bestuurder terugkomt, kan het beste een briefje onder de ruitenwisser plaatsen met daarop contactgegevens. Men doet dit al jaren zo, vaak met een correcte afhandeling van de verzekeringskwestie als resultaat. Er zijn helaas ook onverlaten die na een aanrijding wel een briefje schrijven, louter omdat ze de ogen van getuigen in hun rug voelen prikken. Niet zelden schrijven ze dan een verkeerd telefoonnummer op. 

Sociale controle: voor de zekerheid kenteken toevoegen
In dat geval blijft de identiteit van de onhandige automobilist onbekend en kan de schade niet verhaald worden. Autobezitters kunnen zich zo voordelig mogelijk verzekeren, online een autoverzekering vergelijken (https://www.pricewise.nl/autoverzekering/autoverzekering-vergelijken/) is een kleine moeite, maar sommigen vrezen stijging van hun premie of hebben gewoon geen zin in ’gedoe’ en gaan over tot dit soort acties. De bezitter van de beschadigde auto belt en krijgt te horen dat het nummer niet bestaat, of een verbouwereerde onschuldige aan de lijn. Het komt wel voor, en dat is dan wel weer grappig, dat omstanders achteraf het briefje controleren en er voor de zekerheid het kenteken van de afzender bij zetten. 

Wildwesttaferelen
Sociale controle kan ver gaan, hebben we onlangs gezien toen op de N307 bij Enkhuizen een veroorzaker van een botsing op de vlucht sloeg, maar klemgereden werd door een getuige (https://www.hoornradio.nl/nw-7951-7-3895350/nieuws/autos_botsen_bij_enkhuizen_getuige_rijdt_gevluchte_betrokkene_klem.html). Dat is een risico om te nemen, een op de vlucht geslagen automobilist kan ook agressief worden zodat er heuse wildwesttaferelen ontstaan. Maar iets simpels en veiligs als een briefje onder een ruitenwisser controleren is blijkbaar wel nodig. 

Act of random kindness
Overigens betekent het niet altijd kommer en kwel als er een briefje op de auto wordt achtergelaten. Vaak is het reclame, een enkele keer is het gewoon een lieve, anonieme boodschap zoals ”ik wens je een dag met veel geluk”. Een zogenaamde act of random kindness (https://indebuurt.nl/nijmegen/genieten-van/mysteries/mysterie-opgelost-dit-is-de-reden-van-alle-briefjes-onder-nijmeegse-ruitenwissers~54007/), zonder dubbele agenda of bijbedoeling. Een lach is belangrijk, vond ook de afzender van dit briefje:
”Beste medeweggebruiker, in uw poging tot parkeren heeft u genoeg ruimte ingenomen voor: 
3 woonwagens
1 kudde kamelen
1 pallet bakstenen
2 kliko’s
en 1 tuinmeubelset
Zou u de volgende keer wat economischer willen parkeren?”

Briefje achter ruitenwisser Briefje achter ruitenwisser