Laatste vlog van de Hoornse stadsgesprekken

31-07-2021

HOORNGIDS | In de laatste vlog een gesprek met Mohamed Arroun, een 58-jarige inwoner van Zwaag. Mo is geboren in Marokko, maar woont al 35 jaar in Nederland. Toch wordt hij nog regelmatig anders behandeld dan mensen die in Nederland zijn geboren. Hij geeft voorbeelden van situaties waarin dit voorkomt, en licht toe waarom opvoeding en nieuwsgierigheid volgens hem de belangrijkste aspecten zijn die dit kunnen veranderen. Verder vertelt Mo over het vrijwilligerswerk dat hij doet. Zo helpt hij onder andere vluchtelingen. Mo legt uit dat investeren in vertrouwen een stap is die daar vaak wordt overgeslagen, maar niet moet worden onderschat. En dat Arabisch sprekende mensen dit vertrouwen soms eerder krijgen dan iemand die alleen Nederlands of Engels spreekt.

In totaal zijn er zeven vlogs gemaakt waarin inwoners vertellen over hun ideeën voor een inclusief Hoorn in de toekomst. Met deze laatste vlog is seizoen één van de stadsgesprekken afgelopen. De vlogs zijn te zien op www.vooreenmooiestad.nl/stadsgesprekken (http://www.vooreenmooiestad.nl/stadsgesprekken) en de website van regionale omroep Weeff.

Naar aanleiding van de discussies over discriminatie en inclusie en ook de protesten rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen kondigde het Hoornse stadsbestuur ‘een open en breed stadsgesprek’ te willen organiseren. ‘Niet alleen over Coen, maar ook over hoe wij met elkaar samenleven, naar elkaar kijken en met elkaar omgaan’.

Luisterseizoen

De stadsgespreken hebben de opzet van een seizoen met meerdere afleveringen. In dit seizoen staat luisteren centraal. Het seizoen bestaat uit drie rondes; straatgesprekken in de vorm van vijf podcastafleveringen, drie talkshowgesprekken met inwoners en maatschappelijke partners en een serie vlogs met interviews met inwoners die hun toekomstbeeld voor een inclusief Hoorn delen. Alle afleveringen zijn te vinden op www.vooreenmooiestad.nl/stadsgesprekken (http://www.vooreenmooiestad.nl/stadsgesprekken).

Vlogs

In mei riep de gemeente inwoners op om hun toekomstbeeld voor een inclusief Hoorn te ontwerpen. In samenwerking met lokale vloggers vertellen deze inwoners in een vlog over hun ideeën voor een toekomst in Hoorn waarin iedereen telt en erbij hoort. Ook deze ronde van de stadsgesprekken levert weer veel verschillende invalshoeken op; van Keti Kotigesprekken tot Coen en van hoe sport kan verbroederen tot een idee voor het museum van de toekomst.

Mohamed Arron Mohamed Arron