Ouderenhuisvesting: het is 5 voor 12

Artikelenreeks op website Zorg zoals de Westfries het wil (ZZWW)

HOORNGIDS | Als er niets gedaan wordt aan meer passende woningen voor senioren, dan vallen ouderen tussen wal en schip. Dat blijkt uit de artikelenserie die Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil op de site www.zzww.nl (http://www.zzww.nl) publiceert.

In deze artikelenserie neemt ZZWW de ouderenhuisvesting deze zomer op verschillende manieren uitgebreid onder de loep. Het tekort aan passende huisvesting voor ouderen is uiteraard een onderdeel van een groter probleem: ook andere (kwetsbare) groepen vallen buiten de boot door het woningtekort. ZZWW heeft ouderenhuisvesting er nu uitgelicht, omdat de huisvesting van ouderen en de zorg in Westfriesland nauw met elkaar verweven zijn. ZZWW wil dit daarom onder de aandacht brengen en niet alleen de artikelen publiceren, maar er ook op andere manieren vervolg aan geven.

Ouderenhuisvesting van meerdere kanten bekeken

In het eerste artikel vertellen mevrouw Tini Hartog-Molenaar (bewoonster van een aanleunwoning in Wognum) en mantelzorger Helena van Hoogstraten hun ervaringen. Waarom pleiten zij voor meer aanleunwoningen bij verpleeghuizen?

Atie Schipaanboord van de ANBO legt uit hoe de situatie ervoor staat: hoeveel ouderen hebben behoefte aan een prettige en veilige plek om te wonen? Welke soort seniorenwoningen zijn het beste? En doen beleidsmakers wel genoeg om het probleem op te lossen volgens de ANBO?

Uiteraard komen ook een gemeente en twee zorgaanbieders uit Westfriesland aan het woord. Simon Broersma (wethouder Hoorn), Frido Kraanen (Omring) en Marja Flameling (WilgaerdenLeekerweideGroep) geven hun visie op ouderenhuisvesting. Hoe vinden zij dat het woningtekort voor senioren, de vraag naar (thuis)zorg en het eenzaamheidsvraagstuk opgelost moeten worden? Of is er volgens hen geen probleem? Welke woningbehoeften hebben ouderen volgens hen? Had het verzorgingshuis wel afgeschaft moeten worden?

De artikelen worden de komende weken telkens op maandag gepubliceerd, maar blijven altijd op de site staan. Dus leest u dit pas na de vakantie, geen probleem. U kunt de artikelen op elk moment lezen op www.zzww.nl (http://www.zzww.nl) (eventueel even doorklikken naar het nieuwsarchief). En heeft u er zelf een mening/ervaring/wens over? Laat het ZZWW weten via info@zzww.nl (mailto:info@zzww.nl).

Foto: Sweelinckhof in Wognum, de Omring-locatie waar mevrouw Tini Hartog (82) tot grote tevredenheid in een aanleunwoning woont

Sweelinckhof - Omringlokatie in Wognum Sweelinckhof - Omringlokatie in Wognum