Hoornse fracties zeer verbaasd over in NHD gepubliceerde plannen voor 'Zero-emissiezone'

Raad niet op de hoogte van de plannen

HOORNGIDS | Op 3 augustus jl. publiceert het NHD plannen van de gemeente Hoorn om rond 2027 een ’zero emissiezone’ in te stellen in de binnenstad en de schil daaromheen. Eerst voor bestelbusjes en in 2030 ook vrachtwagens. Hoorn trekt daarbij op met de G40 (grote gemeenten) en wil in totaal 1 megaton CO2 reductie bereiken. De ambitie van Hoorn en 39 andere gemeenten van de G40,  vloeit voort uit het Klimaatakkoord.

In het artikel in het NHD wordt verder aangegeven dat kostendekkende subsidie wordt verstrekt om experts hiervoor aan te trekken. Hoorn heeft vorig jaar onderzoek laten uitvoeren om de stadsdistributie (bevoorradingsverkeer) te verduurzamen. verder wordt gerept over optmaliseren van de afvalinzameling en afbakening van het kernwinkelgebied met bewegende paaltjes.

Zeer ingrijpende plannen, echter weet de gemeenteraad van niets. Raadsleden zijn zeer verbaasd. Er is geen voorafgaande informatiesessie hierover gehouden of een raadsbrief met informatie bij de raadsleden op de mat gevallen. De publicatie kwam voor hen uit de lucht vallen. Ondanks het reces, hebben de fracties VVD, FT, DRP, SH en CDA, hierover gezamenlijk een brief met vragen aan het college van burgenmeester en wethouders opgesteld, zie hieronder:

Geacht College,

Dinsdag 3 augustus 2021 was in het Noordhollands Dagblad (NHD) te lezen dat de gemeente Hoorn rond 2027 naar een Zero-emissiezone wil. Ook wordt duidelijk gemaakt welke fasering de gemeente voor ogen heeft met het eerst verbieden van niet emissievrije bestelbussen in 2027 en in 2030 de vrachtwagens. In het artikel wordt melding gemaakt van plannen die opgesteld zijn om naast de instelling van de Zero-emissiezone het optimaliseren van de afvalinzameling en afbakenen van het kernwinkelgebied met bewegende paaltjes mogelijk te maken.

Deze publicatie verbaast ons zeer omdat de raad (nog) niet op de hoogte is van deze plannen en roept bij ons de volgende vragen op:

1. Waarom is tot deze publicatie overgegaan zonder voorafgaande informatiesessie of raadsbrief?

2. Waarom is de ambitie om een Zero-Emissiezone in te stellen in 2027 niet expliciet gemeld in het raadsbesluit of raadsvoorstel van de mobiliteitsvisie Hoorn 2030 van 6 juli 2021?

3. Erkent het college dat er sprake is van impliciete besluitvorming in de mobiliteitsvisie Hoorn 2030 en dat impliciete besluitvorming onwenselijk is?

4. Tot onze verbazing zijn in onderstaande kaart van de Zero-emissiezone zijn de Binnenstad, Hoorn Noord en Venenlaankwartier opgenomen. Waarom is deze in onze ogen onrealistische afbakening gemaakt in tegenstelling tot de gemaakte afspraken in de mobiliteitsvisie?

5. Waarop is de in het NHD genoemde CO2-reductie van 1 megaton voor Hoorn gebaseerd en wanneer moet die bereikt zijn?

6. In de mobiliteitsvisie staat: “De afbakening van het gebied wordt later vanaf 2021 ingevuld in nauwe samenspraak met de ondernemers in de stad. Daarbij is er ook aandacht voor andere maatregelen die de logistiek in de stad verduurzamen en optimaliseren”. Dat roept de volgende vragen op:

a. Heeft het overleg met de ondernemers in de (binnen)stad om te komen tot deze afbakening plaatsgevonden?

b. Op welke wijze heeft de samenspraak plaatsgevonden tegen de achtergrond dat na het vaststellen van de mobiliteitsvisie de vakantieperiode aanbrak?

c. Wat was de uitkomst van het overleg met de betrokken ondernemers en andere organisaties?

d. Waar kunnen betrokken ondernemers en organisaties terecht voor inhoudelijke vragen over deze plannen?

7. Welke invloed heeft het optimaliseren van de afvalinzameling op de gemaakte afspraken met HVC en heeft er ook overleg met hen plaatsgevonden?

8. Hoe denkt het college de afvalinzameling in de binnenstad te kunnen optimaliseren en welke financiële middelen zouden daarvoor bestemd kunnen worden?

9. Wanneer en op welke wijze worden de plannen inhoudelijk met de raad gedeeld en hoe gaat besluitvorming plaatsvinden?

Deze vragen zijn opgesteld in samenwerking met Raadscommissielid Martijn Mengerink, VVD.

Met vriendelijke groet,

Rob Droste – VVD Hoorn

Roger Tonnaer - Fractie Tonnaer

Menno Jas - DRP

Jeroen van der Veer - Sociaal Hoorn

Rob Brandhoff - CDA Hoorn

Emissievrije binnenstad Emissievrije binnenstad