VVD en D66 willen opheldering over conflict WerkSaam met FNV

Zie ook bericht van HoornGids op 9 augustus

HOORNGIDS HOORN | In de media verschenen artikelen over een conflict tussen WerkSaam en FNV. Er bestaat verschil van inzicht over inzet van uitkeringsgerechtigden. FNV heeft hiervoor een WOB verzoek ingediend en WerkSaam voor de rechter gedaagd. VVD Hoorn en D66 Hoorn zijn benieuwd hoe dit verschil van inzicht tussen WerkSaam en FNV heeft kunnen ontstaan. Zij willen opheldering en hebben daarom daarover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W:

 

Hoorn, 13 augustus 2021

Geacht college,

Op maandag 9 augustus viel in het NHD te lezen dat de FNV WerkSaam voor de rechter daagt vanwege vermeend misbruik bij de inzet van uitkeringsgerechtigden. Op 10 augustus bleek er een adempauze te zijn ingelast. Aan de hand van deze publicatie stellen wij de onderstaande vragen conform artikel 36 van het reglement van orde.

1.  Zijn de gemeenteraden in Westfriesland hierover al eerder geïnformeerd? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze?

2.  Bent u bereid om de gemeenteraad bij dergelijk conflicten in een eerder stadium te informeren? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

3.  In het artikel van 9 augustus wordt aangegeven dat volgens een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau er voor corona slechts één procent van betreffende cliënten doorstroomde naar een betaalde baan op landelijke schaal. Hoe verklaart u dit percentage en op welk percentage zit Hoorn?

4.  In welke mate verschilt de berekening van het uitstroompercentage van de FNV/Sociaal Cultureel Planbureau met de uitstroompercentages die WerkSaam verstrekt in rapportages, zoals de beleidsevaluatie?

5.  Waarom is er verschil van inzicht ontstaan over de vermeende verdringing van betaalde banen en de vermeende beperkte uitstroom van cliënten?

6.  Op welke wijze denk het college dit conflict op te kunnen lossen?

In afwachting van uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

Rob Droste, VVD Hoorn
Elsbeth Broerse, D66 Hoorn

Werksaam Werksaam