'Met ingang van 1 november afschaffing van alle coronamaatregelen' (video)

MBO, HBO en universiteiten (bijna) volledig open

HOORNGIDS REGIO | Op de persconferentie van vrijdag 13 augustus heeft het kabinet de plannen van afbouw van de coronamaatregelen bekend gemaakt. Demissionair premier Marc Rutte zei ernaar te streven om met ingang van 20 september de anderhalve-meter-regel af te schaffen. Als de besmettingsgraad het toelaat, is het streven om met ingang van 1 november alle coronamaatregelen af te schaffen. Het thuiswerkadvies en mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zullen dan vervallen.

MBO, HBO en universiteiten (bijna) volledig open

Vanaf 30 augustus (ingang nieuwe studiejaar), geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Wel zijn er nog een aantal extra randvoorwaarden om het fysieke onderwijs verantwoord te laten plaatsvinden. Zoals een maximale groepsgrootte van 75 personen en het gebruik van mondkapjes buiten de les- of collegezalen. Ook blijft het dringende advies om preventief zelftesten te gebruiken in stand.

1,5 meter maatregel afschaffen

Vrijdag 17 september neemt het kabinet een besluit of vanaf 20 september stap voor stap, de 1,5 meter regel en andere maatregelen kunnen worden afgeschaft. De premier benadrukte dat hiervoor half september advies aan het OMT zal worden gevraagd en dat geen enkele versoepeling zonder risico is.

Vanaf 20 september mogelijke versoepelingen

Als de versoepelingen met  ingang van 20 september kunnen doorgaan, dan wordt voor festival, sportevenementen, theaters en bioscopen, bij een bezoekersaantal boven 75 personen, een toegangsbewijs verplicht. Nachtclubs en discotheken blijven voorlopig gesloten omdat bij vorige openstelling gebleken is dat daar veel besmettingen voorkomen. Tot 20 september blijven alle regels voor horeca en evenementen zoals ze nu zijn. 

Vaccinatiegraad blijft scherp in het vizier

Het kabinet blijft de vaccinatiegraad scherp in het vizier houden. Hoewel er rekening wordt gehouden met enigszins toenemende druk op ziekenhuizen bij elke versoepeling, mag dit niet leiden tot een onbeheersbaar niveau. De vaccinatiegraad blijft in een aantal gebieden en stadswijken nog achter op wat wenselijk is. Het kabinet wil vaccinatie niet verplichten, volgens de bewindslieden past dat niet in Nederland.

Persconferentie 13 augustus over coronabeleid Persconferentie 13 augustus over coronabeleid