Pleidooi voor restauratie en bouw op lege kavels

Fractie Tonnaer wil stimulerende charmecampagne

HOORNGIDS HOORN | Dankzij de restauratie de laatste vijftig jaar van kerken, poorten en woonhuizen zijn de Hoornse binnenstad en het Havenkwartier met sprongen vooruitgegaan. Ook zijn er o.a. woningen gebouwd op het Vissereiland, de Karperkuil, de Gasfabriekstraat en de Italiaanse Zeedijk. Ondanks deze prestaties is onze stad nog niet af en moet er volgens Fractie Tonnaer nog een aantal monumentale panden en woonhuizen gerestaureerd worden. 

Ook lege bouwkavels vragen om de bouw van woningen. Fractie Tonnaer vindt het de hoogste tijd dat de verwaarloosde woonhuizen en lege bouwkavels onder handen genomen worden. Daarom roept de fractie het college B&W op eigenaren te stimuleren rijks- en gemeentelijke monumentale panden en woonhuizen te restaureren en lege bouwkavels te bebouwen. Het is wenselijk daar een aparte charmecampagne voor op te zetten. Om die wens kracht bij te zetten heeft de lokale politieke partij een brief verzonden aan het college van burgemeester en wethouders in Hoorn. Deze is hieronder te lezen.


Geacht College,
De afgelopen vijftig jaar is Hoorn uitgegroeid van 18.000 naar 73.000 inwoners. Deze groei kwam voor een groot deel tot stand dankzij woningbouw in de nieuwbouwwijken Grote Waal, Risdam en Kersenboogerd. Met ruim 20.000 inwoners is de Kersenboogerd de grootste wijk van onze stad. Bangert & Oosterpolder is voorlopig de laatste uitbreidingswijk van Hoorn. 
Naast de aanleg van nieuwbouwwijken is in het havenkwartier en de binnenstad van Hoorn opvallend veel gebouwd. Een streep werd getrokken door de sloopplannen van het havenkwartier. Er werden woningen gebouwd op Visserseiland, Karperkuil, Vollerswaal, Gasfabriekstraat, Grote Kerk, Gedempte Appelhaven, Italiaanse Zeedijk en Vijzelstraat.
Dankzij de restauratie in de afgelopen vijftig jaar van kerken, poorten, panden en woonhuizen zijn binnenstad en havenkwartier met sprongen verbeterd. Ondanks deze prestaties is onze stad nog niet af en moet er nog een aantal monumentale panden en woonhuizen gerestaureerd worden. Ook lege bouwkavels vragen om de bouw van woningen.
Wij begrijpen nauwelijks waarom pand- en kaveleigenaren geen acties ondernemen voor de restauratie en bouw van woningen. Wij vinden het de hoogste tijd dat de verwaarloosde woonhuizen en lege bouwkavels onder handen genomen worden.
Onze fractie roept het College op eigenaren te stimuleren om panden te restaureren en lege bouwkavels te bebouwen door hen niet alleen aan te schrijven maar tegelijkertijd enthousiast te maken. Wij zouden vanuit het College graag een charmecampagne zien voor bouw en restauratie en zo eigenaren ondersteunen met plannen, bij aanvraagprocedures en bij de aanvraag van financiële regelingen of subsidies. 
Door eigenaren te stimuleren is volgens ons nog een flinke winst te boeken. Wij nodigen u uit zo’n charmecampagne te starten.
Bent u bereid een speciale actie op te zetten ter stimulering van de bouw op lege bouwkavels en de restauratie van verwaarloosde rijks- en gemeentelijke monumentale panden en woonhuizen in Hoorn, Blokker en Zwaag?

Vriendelijke groet, 
namens Fractie Tonnaer, 
Roger Tonnaer gemeenteraadslid

Scharloo vanaf parking Scharloo vanaf parking