Jules Verne wordt Universum - een nieuwe naam, een nieuw begin

27-08-2021

HOORNGIDS | In de Grote Waal in Hoorn vond vrijdagmorgen 27 augustus bij de Jules Verneschool een bijzondere gebeurtenis plaats: de naamswijziging werd er geopenbaard van Jules Verne naar Universum. Die wijziging vindt zijn oorzaak in een aangepaste structuur volgens het Michaela Concept. Bij de aangescherpte aanpak hoort ook een nieuwe naam, zo is de mening van de schoolleiding.

Op het schoolplein, dat was ingericht met tenten en zitjes, waren niet alleen de docenten en leerlingen aanwezig, maar ook vele andere belangstellenden. Wethouder Samir Bashara onthulde er de nieuwe naam onder luid gejuich.

Kindcentrum
De school mag vanaf nu ook kindcentrum heten. Niemand zal u er op aankijken als u het gewoon een school blijft noemen, maar volgens de schoolleiding dekt kindcentrum beter de lading, daar er verschillende disciplines onder één dak zijn. Naast de reguliere klassen is op de locatie aan de Orionstraat ook Stichting Kinderopvang Hoorn aanwezig, alwaar voor- en vroegschoolse educatie (vve) wordt aangeboden. Peuters vanaf twee jaar zijn er welkom. Daarnaast een zogeheten ’kopklas’, die de schakel vormt tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Vanwege het grote aantal leerlingen wier ouders een buitenlandse achtergrond hebben zijn er nieuwkomersklassen, waar extra aandacht wordt besteed aan de Nederlandse taal. Volledig nieuw op het kindcentrum is de Ouderhuiskamer. Dat is de plek waar moeders van de leerlingen in alle rust gesprekken kunnen voeren met elkaar, met de onderwijzers en met de schoolleiding. Op deze manier raken de moeders meer betrokken bij alles wat met het kindcentrum te maken heeft.  

Michaela Concept
Het schoolteam weet wat de kinderen uit de wijk nodig hebben: duidelijkheid, structuur en leerkrachten die in hen geloven. Juist daarom is de school aan dit bijzondere traject begonnen: werken volgens het Michaela concept, vernoemd naar een bijzondere en uiterst succesvolle school in Londen. Oprichtster Katharina Birbalsingh en haar team in Londen wilden gelijke kansen realiseren voor alle kinderen, ondanks complexe thuissituaties, probleemwijken en daarmee samenhangende gedragsproblematiek. Op die school heerst een duidelijke discipline: de kinderen weten wat er van hen wordt verwacht qua gedrag en inzet. Wie hard werkt wordt beloond met kennis en kennis biedt kansen. Met de invoering van het Michaela concept is dat precies wat Universum wil bereiken.

Jules Verne wordt Universum 2 Jules Verne wordt Universum 2
Jules Verne wordt Universum 4 Jules Verne wordt Universum 4