Minimaal 75% groene tuinen, minder tegels

Fracties willen gemeentelijk beleid uitgifte openbaar groen aanscherpen

HOORNGIDS HOORN | Fractie Tonnaer heeft samen met de Hoornse fracties Groenlinks, CDA, Christen Unie, D66, Sociaal Hoorn en VVD vragen gesteld over verstening van verhuurde, dan wel verkochte, stukjes openbaar groen. Volgens deze fracties gebruiken veel mensen de grond als onderhoudsvrije uitbreiding van de tuin en leggen het vol met tegels. Een ontwikkeling die zij zeer ongewenst vinden.

Los van de ecologische waarde van groen, en het effect op de volksgezondheid, is meer openbaar groen juist zeer noodzakelijk om water op te vangen. Dit is van belang, vanwege de toenemende hevige regenbuien. Daar komt bij dat eind 2019 de Groenvisie is vastgesteld, waar veel inwoners ook actief aan hebben meegewerkt. Daarin wordt onderstreept dat Hoorn meer openbaar groen nodig heeft, niet minder. De antwoorden van het college op eerder gestelde vragen hierover vinden de partijen nog niet voldoende. Er zijn daarom aanvullende suggesties en vragen geformuleerd, met het doel het gemeentelijk beleid voor wat betreft uitgifte openbaar groen aan te scherpen.

Ondanks dat het college het met de fracties eens is dat verstening moet worden tegengegaan, wordt het uitgiftebeleid uit 2011 nog steeds toegepast. Dit beleid druist in tegen de uitdagingen waar we anno 2021, en verder, mee te maken hebben, aldus de fracties. Komende weken verwachten zij een ’nota van uitgangspunten’, waar raadsfracties aanvullingen en suggesties op kunnen geven. Hieronder de brieven hierover:

Brief van Marieke Rijk, namens Fractie Tonnaer, Patricia Kusters, namens Groenlinks, Alex van der Kleij, namens CDA, Kees Maas, namens Christen Unie, Elsbeth Broerse, namens D66, Jeroen van der Veer namens Sociaal Hoorn, Yousuf Yousufi, namens VVD

Aan: College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft: reactie beantwoording artikel 36 vragen over nota Uitgiftebeleid Openbaar Groen 2011 in relatie met de vastgestelde Groenvisie 2019.

Hoorn, 18 mei 2021

Geacht College,

Dank u wel voor de beantwoording van onze vragen over het uitgiftebeleid openbaar groen (Zaaknummer: 1856319). Naar aanleiding van deze beantwoording voelen wij de noodzaak om aanvullend te reageren met een reflectie en een oproep met vraag.

Zoals door u terecht aangegeven is het doel van het beleid uit 2011, het rechttrekken van illegaal in gebruik genomen grond, inmiddels behaald.

Echter het volgen van de kaders vanuit de Groenvisie moet nog beginnen, als wij het antwoord op vraag 9. lezen.

Daarbij moet de conclusie zijn dat er nog geen goede aansluiting op de Groenvisie uit 2019 is, en dat het beleid zoals het college dat uitvoert niet langer passend is.

De uitvoering van dit beleid werkt momenteel zelfs verstening in de hand. Dit is zeer ongewenst en gaat tegen de nieuwe kaders in.

Anno 2021 staan we juist voor de belangrijke opgave verstening tegen te gaan, zoals ook in de Groenvisie uit 2019 wordt onderstreept. We moeten veel klimaat adaptiever aan de slag in onze dichtbebouwde stad.

Dit vraagt om nieuwe uitvoeringsmaatregelen, zoals;

Het per direct niet meer mogelijk maken van omzetting adoptiegroen in een huur- of koopovereenkomst. Dit om de verstening van de stad tegen te gaan;

De toetsingscriteria in het algemeen bij uitgifte van openbaar groen laten aansluiten op de vastgestelde groenvisie 2019;

Het openbaar groen is een belangrijk onderdeel van de leefbaarheid en het genotgevoel van alle buurtbewoners. Hier moet meer aandacht aan worden geschonken bij eventueel verhuren dan wel verkopen van openbaar groen. Het type bouw, de type wijk, waar het groen aan grenst is hierbij een belangrijk onderdeel. Zo is bij gestapelde bouw bijvoorbeeld wel degelijk sprake van ‘recht van overpad’ o.a. voor het noodzakelijke onderhoud van de etages er boven. Daarnaast heeft dit groen voor alle bewoners een belangrijke functie, niet alleen voor bewoners die het willen gebruiken als eigen privé terrein;

In het voorstel m.b.t. de uitgifte van het openbaar groen willen wij in huurovereenkomsten terugzien dat minimaal 75% van het stuk tuingrond, levend groen moet blijven. (Dus niet, zoals in uw beantwoording beschreven, ‘maximaal 75%’). Het ver groenen van onze stad begint bij de wijze waarop wij als gemeente hierop aansturen, en uiteindelijk handhaven.

In de beantwoording geeft u aan graag het uitgiftebeleid te willen aanpassen, omdat het nu verstening in de hand werkt. Dit zijn wij zeer met u eens. Graag vernemen we van u op welke termijn u hiermee aan de slag gaat en wat u van de raad nodig heeft om dit op korte termijn te realiseren.

Met vriendelijke groet,

Marieke Rijk, namens Fractie Tonnaer
Patricia Kusters, namens Groenlinks
Alex van der Kleij, namens CDA
Kees Maas, namens Christen Unie
Elsbeth Broerse, namens D66
Jeroen van der Veer namens Sociaal Hoorn
Yousuf Yousufi, namens VVD


Antwoord van B&W op bovenstaande brief: 

Hoorn, 14 juli 2021

Onderwerp: Beantwoording brief 18 mei jl. nota Uitgiftebeleid Openbaar Groen 2011 in relatie met de vastgestelde Groenvisie 2019

Geachte mevrouw Rijk, mevrouw Kusters, heer van der Kleij, heer Maas, mevrouw Broerse, heer van der Veer en heer Yousufi,

Dank voor uw reactie op onze antwoorden over het beleid omtrent het uitgeven van openbaar groen. Allereerst excuses voor het feit dat uw reactie zo lang is blijven liggen, uw brief zat in een vakje ‘overige acties raad’, daardoor is uw brief lang onopgemerkt gebleven.

Wij begrijpen heel goed uw vragen en zorgen. Het huidige uitgiftebeleid dateert namelijk uit 2011, en is niet meer passend in deze tijd. We werken hard aan een groene gemeente en ook klimaatadaptie is een belangrijk onderwerp. Hieruit is de recent opgestelde Groenvisie voortgekomen.

Historie tot stand komen huidig beleid

Het huidig beleidsplan is ontstaan vanuit een ander perspectief en had tevens een ander doel, namelijk het legaliseren van al in gebruik genomen gemeentegrond. U schrijft in uw brief dat het huidige beleid verstening in de hand werkt, echter, dat is niet altijd het geval geweest. Verstening is helaas een tendens van de laatste 1,5 jaar. Inwoners kiezen vandaag de dag veelal voor een zogenaamd onderhoudsvrije tuin en dus voor verharding. Wij zijn het met u eens dat we deze verstening tegen moeten gaan, zoals ook in de Groenvisie uit 2019 wordt onderstreept.

Herziening uitgiftebeleid openbaar groen

Een logische vervolgstap is het herzien van het uitgiftebeleid openbaar groen. In het nieuwe uitgiftebeleid zal vanzelfsprekend de koppeling met de door u vastgestelde Groenvisie worden gemaakt, om zo aan de wens van de inwoners voor meer openbaar groen in de wijk tegemoet te komen en deze te kunnen waarborgen. Het streven is dat het uitgiftebeleid openbaar groen eind dit jaar zal worden herzien.

De uitgangspunten van het nieuwe beleid worden momenteel onderzocht en opgenomen in een nota van uitgangspunten, deze nieuwe uitgangspunten zullen worden gepresenteerd aan het college en de raad. Het definitieve percentage levend groen moet nog nader worden vastgesteld in het nieuwe beleid. Wel kunnen we mededelen dat het percentage ‘minimaal 75% levend groen’ is opgenomen in de huurovereenkomsten die nog zeer incidenteel in de tussenliggende periode zullen worden afgesloten. De andere kaders welke u noemt in uw brief dienen nog te worden geïnventariseerd.

Tot die tijd zijn wij als college officieel gehouden aan het huidige beleid, maar wij reageren momenteel, gezien de Groenvisie en het aankomende nieuwe beleid, uiterst terughoudend bij nieuwe aanvragen. Wij wijzen aanvragers op de nieuwe zienswijze vanuit de raad en het college als het gaat om het verkopen of verhuren van openbaar groen.

Zodra de nota van uitgangspunten gereed is voor het college zullen wij deze van te voren voorleggen aan alle raadsfracties en vragen of u nog een toevoeging of suggestie heeft. Als het uitgiftebeleid dan in het college is besproken, zal het daarna voorgelegd worden aan de raad. Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders van Hoorn

Tegeltuin Tegeltuin