Uitstekende resultaten bij 34e Hemmeromloop

30-08-2021

HOORNGIDS REGIO | Het jaarlijkse evenement de ’Hemmeromloop’ rondom de toren van Hem werd voor 34e keer gehouden, dit keer met start en finish in het centrum van Venhuizen. Burgemeester Michiel Pijl van de gemeente Drechterland was blij dat er weer een evenement door kon gaan in zijn gemeente. Aan de Hemmeromloop nemen topatleten uit binnen- en buitenland deel, maar ook prestatielopers, wandelaars en jeugdlopers.

De organisatie had dit jaar het NK 10 km binnengehaald, mede door toedoen van streekgenoot Hans Bregman, die werkzaam is bij Le Champion. Om die reden kende de deelnemerslijst bekende namen uit heel Nederland. Eerst gingen de dames van start met o.a. de favoriete loopsters Jasmijn Lau, die vorige maand bij de Europese Kampioenschappen de 10 KM onder 23 jaar had gewonnen. De atlete uit Velp die geneeskunde gaat studeren, nam vanaf start de leiding in een kopgroep van ongeveer 10 loopsters. 

Favorieten
Tot die groep behoorden andere favorieten als Bo Ummels, Jacelyn Gruppen, Tirza van der Wolf en Lotte Kraus. Op de weg beneden de dijk met nog zo’n 4 kilometer te gaan en bij een waterpost, nam Jasmijn het voortouw en ging er vandoor. “Mijn sprint is niet zo goed”, zei ze na afloop. Julia van Veldhoven volgde op een tiental meters en vlak daarachter probeerde Tirza van der Wolf uit de greep te blijven van de achtervolgende kopgroep. In de finishstraat had onder toeziend oog van veel toeschouwers Jasmijn Lau een gigantische voorsprong opgebouwd en finishte in 33:26 ondanks een sterke noord/oosterwind. 32 tellen later finishte Julia van Veldhoven en op de finishlijn vochten Tirza van der Wolf en Lotte Kraus voor een plaats op het podium. Van Veldhoven was 1 tel eerder over de streep. 

Richard Douma de sterkste
Bij de heren, die bijna een uur later startten, ook bekende namen. Khalid Choukoud, de Zaandammer Richard Douma, Benjamin de Haan, Filmon Tefu, Bas van Hooren en Tom Hendrikse. Het tempo was met de noord/oosterwind in de rug gelijk hoog en er werd een snelheid gemeten van ongeveer 23 km/h. Het waren Khalid Choukoud en Richard Douma die het tempo hoog hielden. Bij de opgang van de dijk bij Oosterleek zakte het terug naar ongeveer 20 km/h. Ook nog steeds vrij hoog. De kopgroep bleef tot aan de finish bij elkaar, maar de sprint van Douma (29:22) was te snel voor Benjamin de Haan en Filmon Tesfu, die respectievelijk 1 en 3 seconden later finishten. Smaakmaker Khalid Choukoud werd met 29:26 vierde.

Verslag en foto’s: Bert Putters

De 34e Hemmeromloop 2021 A De 34e Hemmeromloop 2021 A
De 34e Hemmeromloop 2021 C De 34e Hemmeromloop 2021 C
De 34e Hemmeromloop 2021 D De 34e Hemmeromloop 2021 D