Concert en lezing in de Koepelkerk

31-08-2021

HOORNGIDS HOORN | In de Hoornse Koepelkerk aan het Grote Noord worden op zaterdag 11 september ter gelegenheid van Open Monumentendag een lezing en een concert gegeven over de orgelbouwer Maarschalkerweerd. Deze lezing en het concert worden gegeven door organist en orgeldeskundige Jos Laus.

Maarschalkerweerd
Het orgel in de Koepelkerk is gebouwd in 1883 door Michael Maarschalkerweerd, orgelbouwer te Utrecht. Deze orgelbouwer was een van de meest vooraanstaande orgelbouwers van zijn tijd. Hij bouwde onder meer het orgel van het Concertgebouw in Amsterdam, de Sint Catharinakathedraal in Utrecht, de Peperbus in Zwolle en tal van kleinere kerken. 

Jos Laus
Als orgeldeskundig en lid van het College van Orgeladviseurs Nederland (CvON) en de Kath. Klokken & Orgelraad  (KKOR) begeleidde Jos Laus tal van belangrijke restauratie- en nieuwbouwprojecten. Van zijn hand verschenen verschillende publicaties over technische en historische aspecten van de orgelbouw. Wetenschappelijk onderzoek naar het oeuvre van de 19e eeuwse orgelmakers Maarschalkerweerd & Zoon leidde in 2008 tot een publicatie in boekvorm. Daarnaast studeerde hij aan het Kon. Conservatorium in Den Haag piano, orgel en koordirectie. Hij is sinds 2004 als organist/dirigent verbonden aan de H. Jacobus de Meerderekerk in Den Haag en is als artistiek adviseur verbonden aan het Haags Orgel Kontakt (HOK). Van zijn werk als musicus verschenen verschillende opnamen, o.a. de CD Franse Meesters in de Hofstad. Onlangs werd hem in Parijs de onderscheiding Arts- Sciences et Lettres (Médaille de Vermeil) uitgereikt voor zijn verdiensten voor de Franse muziek en cultuur.

Programma
De lezing begint om 14.00 uur en duurt 40 minuten. Vervolgens is er een concert, eveneens van 40 minuten. De lezing wordt ondersteund door een PowerPoint presentatie die op een groot scherm in de kerk te zien is. Op het programma staan werken van Franz Tunder, François Couperin, Gabriel Pierné, Louis Vierne, Jan Nieland en William Mathias.
                                                                             
Organisatie
Het concert en de lezing worden georganiseerd door Stichting Concertfonds Hoornse Orgels. De Koepelkerk ligt aan het Grote Noord 15 in Hoorn. De toegang is gratis en na afloop wordt een collecte gehouden waarvan de stichting hoopt dat iedereen naar vermogen zal bijdragen. In verband met de veiligheidsmaatregelen rond Corona moeten de bezoekers 1.5 meter afstand houden. U hoeft zich echter niet meer van tevoren op te geven en ook het dragen van een mondkapje is niet meer verplicht. Voor meer informatie kunt u kijken op www.orgelconcerten-hoorn.nl (http://www.orgelconcerten-hoorn.nl) .

Maarschalkerweerd-orgel Koepelkerk Hoorn (Mark Heerink) Maarschalkerweerd-orgel Koepelkerk Hoorn (Mark Heerink)