Energietarieven gestegen

31-08-2021

HOORNGIDS REGIO | Hoornse huishoudens zijn per 1 juli meer kwijt aan elektriciteit en gas. De variabele tarieven zijn met 25 procent omhooggegaan. Consumenten met een variabel contract gaan gemiddeld 160 euro per jaar meer betalen. Huishoudens waarvan het vaste contract afloopt zijn nog meer de pineut. Hun energierekening zal met gemiddeld 400 euro stijgen. Hoe kunnen zij, ondanks deze stijging, de kosten voor energie zo laag mogelijk houden?

Verschillende oorzaken voor hoge energieprijzen
Sinds begin dit jaar is het tarief van elektriciteit met maar liefst 22 procent gestegen en het tarief van gas met 19 procent. Er zijn verschillende oorzaken voor de stijgende energieprijzen. Vanwege de coronacrisis en olieprijzenoorlog waren de energietarieven vorig jaar historisch laag. Nu de economie weer op gang komt, is er een grotere vraag naar elektriciteit en gas. Daarnaast was er vanwege het koude voorjaar een grotere vraag naar energie. Bovendien is er een hevige strijd om emissierechten gaande. De eigenaar van deze rechten mag een bepaalde hoeveelheid broeikasgassen uitstoten. Elk jaar brengt de EU minder rechten in omloop. Bedrijven mogen deze rechten onderling verhandelen. Vanwege de schaarste worden deze rechten steeds duurder. Dit wordt weer doorberekend in de energieprijzen.

Verschil vast- en variabel energiecontract
Volgens Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn er in Nederland zo’n 3,5 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract. Dat is ongeveer 44 procent van alle huishoudens. Bij een variabel energiecontract kan de leveringsprijs tijdens de looptijd van het contract veranderen. De tarieven van variabele energiecontracten worden twee keer per jaar aangepast: op 1 januari en op 1 juli. Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen. Bij een vast energiecontract staan de tarieven gedurende de looptijd van het contract vast. Huishoudens die vorig jaar een vast energiecontract hebben afgesloten voor drie jaar, profiteren nu nog twee jaar van de historisch lage energieprijzen die op dat moment aan de orde waren.

Wat kunnen consumenten het beste doen?
Veel consumenten betalen nog steeds te veel voor energie, terwijl ze ergens anders goedkoper uit zijn. Huishoudens met een vast contract dat afloopt, doen er goed aan om via een energievergelijker (https://www.pricewise.nl/energie-vergelijken/) verschillende contracten met elkaar te vergelijken. Zo zien zij direct waar ze goedkoper uit zijn. Het is verstandig om nu over te stappen, aangezien de energieprijzen de komende tijd nog wel meer gaan stijgen. De recente verhogingen lijken extreem omdat de tarieven door de coronapandemie ontzettend laag waren. Aangezien gas steeds duurder wordt omdat Hoorn en de rest van Nederland in uiterlijk 2050 van het aardgas af (https://www.hoornradio.nl/nw-7951-7-3733995/nieuws/hoorn_wil_in_2040_energieneutrale_gemeente_zijn.html) moeten zijn, is het raadzaam om nu een nieuw energiecontract voor langere tijd af te sluiten.

Geld besparen door te verduurzamen
Tot slot kunnen Hoornse huishoudens besparen op de energierekening door te verduurzamen. Bijvoorbeeld door de woning te isoleren. Door de spouwmuren te isoleren, kunnen bewoners wel 650 euro per jaar op de energierekening besparen. Ook zonnepanelen zijn een slimme investering. Met tien zonnepanelen besparen woningeigenaren ongeveer 750 euro jaar op de energierekening. Helaas is de subsidiepot van de Gemeente (https://www.hoorn.nl/energiesubsidie) al op voor 2021, maar het is eventueel wel mogelijk om een Duurzaamheidslening af te sluiten. Met het geleende geld kunnen woningeigenaren energiebesparende maatregelen treffen.

Energietarieven gestegen Energietarieven gestegen