Yoga is een ruim begrip

31-08-2021

HOORNGIDS REGIO | Door louter het woord yoga te gebruiken als het om deze oeroude vorm van lichaamsbeweging en geestelijke oefening gaat, doen we de yoga tekort. Yoga kent vele vormen. Het is de reden dat zo enorm veel mensen tegenwoordig yoga beoefenen omdat er altijd wel een vorm is die iemand past. 

Yoga, afkomstig uit het Indiase hindoeïsme, betekent oorspronkelijk verbinden. Het gaat vooral om het samenbrengen van lichaam en geest, in een zo goed mogelijke balans. In de tweede eeuw kreeg yoga vorm met richtlijnen om naar te leven, filosofische normen en met specifieke fysieke houdingen en bewegingen. Het is dus al eeuwenoud, maar kreeg in Europa pas in de twintigste eeuw voet aan de grond. In Nederland vooral via de theosofie en de aanhangers daarvan, maar het duurde enige tijd totdat er een eerste yogaschool kwam, aan de Prinsengracht in Amsterdam. 
Als het hippietijdperk aanbreekt wordt yoga meer en meer populair. In navolging van Jan Rijks eerste yogadocentenopleiding in 1957, verspreidt de yoga zich in de jaren zestig door Nederland. Steeds meer yoga instituten, scholen, opleidingen en workshops doemen op. Inmiddels is yoga allang geen ‘yoga’ meer, maar wordt er al snel gevraagd om welke vorm van yoga het gaat. Er zijn tegenwoordig immers zoveel soorten yoga (https://www.yogashop.nl/nl/blogs/yoga-en-meditatie/welke-yogastijl-past-bij-mij/). 

Hatha yoga is de basis
Een aantal voorbeelden: Hatha yoga, Yin Yoga, Restorative yoga, Ashtanga yoga, Vinyasa yoga, Slow flow yoga, Power yoga, Bikram yoga, Hot yoga, Lyengar yoga, Yoga Nidra, Kundalina Yoga. Een waslijst van yogavormen waar je een eigen voorkeur voor kunt hebben. Kies je voor een ontspannen vorm van yoga of de meer actievere vormen (die je overigens ook doen ontspannen)? Er is voor elk wat wils. 
Er is wel een soort basisyoga te noemen; dat is de Hatha yoga. De eerste school waar deze vorm van yoga werd uitgevoerd ontstond vlak na de oorlog, en was en is vooral gericht op de ademhaling. Een rustige vorm van yoga die op een comfortabele yogamat wordt uitgevoerd. 

Yogavormen met een portie warmte
We zullen hier niet iedere vorm van yoga bespreken, maar het is wel zinvol om nog een andere vorm van yoga te noemen zoals de actievere vorm: Ashtanga yoga. Hier gaat het ook om ademhaling, maar zeker ook om beweging. Zonder pauzes tussen de poses ontstaat er een vloeiende actieve manier van bewegen. Bewegingen die elkaar constant opvolgen. De bijpassende ademhalingstechniek intensiveert de energiestromen in het lichaam en creëert warmte. 
Hieruit kun je aflezen dat geen yogavorm gelijk is en er zijn zelfs nog meer intensieve yogavormen: Hot yoga en Bikram yoga waarbij niet alleen je lijf door de oefeningen opwarmt, maar ook de ruimte waarin de yogaoefeningen worden uitgevoerd, flink wordt opgestookt tot wel 35 graden. Door middel van transpireren raak je door het doen van oefeningen veel afvalstoffen kwijt. 
Yoga Nidra is dan weer een heel rustige vorm van yoga die ook wel yoga voor de slaap wordt genoemd, alhoewel slaapyoga net weer iets anders is. Beide zijn rustig en gaan vooral om ontspanning en loslaten. 
Al met al zijn er vele vormen van yoga en weer varianten daarop. Daarom is yoga juist zo toegankelijk omdat er voor iedereen wel een passende vorm is met een doelstelling die past bij waarom je graag juist die vorm van yoga kiest. 
Dit artikel wordt je aangeboden door Yogashop (https://www.yogashop.nl/). 

Yoga Yoga