De Valken - WBSV 2-0; scheids speelt de hoofdrol

06-09-2021

HOORNGIDS REGIO | Moet de KNVB-beker bij de amateurs nog serieus worden genomen? Die vraag hield veel van de aanwezigen van de wedstrijd De Valken - WBSV bezig bij het zien van de scheidsrechtersaanstelling en de verwikkelingen daaromheen.

De aangestelde scheidsrechter had afbericht gegeven, waarna de KNVB een scheidsrechter uit Almere aanstelde. Tot zover alles wat goed ging. De man zal ongetwijfeld van goede wil zijn geweest, maar is in de ogen van uw verslaggever nooit verder gekomen dan het leiden van Walking Football. Hij is nauwelijks uit de middencirkel gekomen. Alleen al daarom heeft hij een overtreding van WBSV op grote afstand niet kunnen waarnemen.

Papierwerk
Voor de wedstrijd was hij wel buitengewoon punctueel met het papierwerk. Van elke speler werd streng gecontroleerd of hij op het wedstrijdformulier voorkwam. Zelfs moest een der spelers zich legitimeren om te bewijzen dat hij degene was die op het wedstrijdformulier stond vermeld. Het leek wel een IND COA onderzoek. Daarna kon er gevoetbald worden, waarbij de leidsman over het hoofd zag dat doelman Ton Besseling niet nummer 1 op zijn rug had staan maar nummer 18. Het aanzienlijk sterkere De Valken creëerde veel kansen. Zoals een kopbal van Joris Molenaar die van de lijn werd gehaald. Daarvoor moest goalie Ton Besseling van De Valken handelend optreden na een goed ingeschoten bal van  Gijs Corver (WBSV) in de 30e minuut. Jan ter Velde, doelman van WBSV, had een drukke middag. Hij trad vaak bekwaam op. De terecht toegekende strafschop in de 39e minuut werd bekwaam benut door Jeremy Vreeker: 1-0. Aanvoerder Kor Mantel deed zijn best, maar hij heeft nog niet de vorm die hij in het verleden etaleerde. Met de 1-0 brak de rust aan.

Rustpauze van 25 minuten
De rustpauze duurde heel erg lang. Maar liefst 25 minuten. Het ontlokte de toeschouwers de uitspraak: “Er zal toch niets zijn met de rollator van de scheidsrechter?”. Er werd dan ook geopperd om maar eens bij de scheids te gaan kijken of hij de tweede helft nog wilde gaan fluiten, doch na dit langdurige verblijf in de kleedkamer kon de wedstrijd hervat worden. Direct vestigde de goede man de aandacht weer op zich door regelmatig de wedstrijd te onderbreken om toeschouwers te sommeren achter de lijn te gaan staan op het B-veld van de Valken. Remco Wachter een van de twee trainers van De Valken reageerde ingehouden: “Ik mag niets zeggen”. Maar aan de lichaamstaal van Gerd Feld en Remco Wachter kon je zien dat ze inwendig kookten. Het verstandigste was maar om niet te reageren. Ron Smid, de trainer van WBSV, werd door de fluitist van dienst teruggestuurd naar zijn denkbeeldige vak, dat door de lijnentrekker niet was aangebracht bij de dug-out.

Kansen
Opnieuw ontstonden er mogelijkheden, waaronder een goed ingeschoten bal van Gijs Corver (WBSV). Ook hij vond Ton Besseling op zijn weg. Na duidelijk duwen van een van de spelers van De Valken, mocht nu Kor Mantel het van 11 meter proberen. Zijn bal werd gekeerd door doelman Jan ter Velde van WBSV. Tegen het einde van de wedstrijd was het dan eindelijk weer raak. Invaller Alain de Leth kreeg de bal goed aangespeeld en hij benutte deze kans onberispelijk: 2-0. Lorenzo Van de Beek, gehaald door Remco Wachter, was niet ontevreden over de wedstrijd. Het is duidelijk te merken dat hij op een hoger niveau heeft gespeeld en zijn medespelers van De Valken goed coachte.
De conclusie na afloop was dat het een goede oefenpotje was, maar dat de KNVB maar beter het begin de competitie kan vervroegen en de KNVB-beker afschaffen op dit niveau. Volgende week speelt De Valken tegen De Blokkers in Blokker.

Verslag en foto’s: Bert Putters

Goalie Ton Besseling ( De Valken) handelend optredend na een goed ingeschoten bal van  Thom Nicolay (WBSV) in de 30e minuut. Goalie Ton Besseling ( De Valken) handelend optredend na een goed ingeschoten bal van Thom Nicolay (WBSV) in de 30e minuut.