Kunstwerk 'Pilaarvorming' herplaatst op nieuwe locatie in de Grote Waal

08-09-2021

HOORNGIDS HOORN | Op dinsdag 7 september is de Grote Waal verrijkt met een kunstwerk dat weer in de originele staat is teruggebracht. ’Pilaarvorming’ had eerder 25 jaar lang een plaats gehad aan de Siriusstraat, waarbij de beide pilaren aan weerskanten van de sloot hun plek hadden gekregen. Ditmaal is het kunstwerk te bewonderen aan de Plutohof op enkele honderden meters afstand van de originele locatie.

In de jaren negentig werd het kunstwerk ’Pilaarvorming’ door Frans van Klingeren en Frans van Leeuwen in opdracht van de gemeente Hoorn vervaardigd. Het werd geplaatst over de sloot tussen de flatgebouwen aan de Siriusstraat en was ook vanuit de trein goed zichtbaar. Het heeft er een kleine 25 jaar gestaan. Daarna raakte het in verval, ondanks de amateuristische pogingen om de tekeningen op de panelen over te schilderen. Het was voor Frans van Leeuwen reden om de gemeente Hoorn te laten weten er geen prijs op te stellen als het herplaatst zou worden in de staat waarin het zich bevond. 

Herbestemmen
De gemeente Hoorn wilde het kunstwerk echter herbestemmen op een nabije locatie in de Grote Waal. Frans van Leeuwen is vervolgens aan de slag gegaan om het in de originele staat te herstellen aan de hand van oude dia’s en originele tekeningen van kunstenaar Frans van Klingeren. De reconstructie is onlangs voltooid nadat Allas van Heezen het stalen gedeelte had gerestaureerd en voorzien van een nieuwe verflaag. ’Pilaarvorming’ ziet er weer uit als het origineel en heeft een nieuwe plaats gekregen aan de Plutohof in de Grote Waal. 

Op de twee kleine foto’s zien we Frans van Leeuwen en Frans van Klingeren bij het plaatsen van het kunstwerk aan de Siriusstraat in de jaren 90

Kunstwerk Jupiterhof Kunstwerk Jupiterhof
Kunstwerk Pilaarvorming herplaatst Kunstwerk Pilaarvorming herplaatst