Onthulling plaquette Theo Koomen bij VVW

09-09-2021

HOORNGIDS REGIO | Op zaterdag 18 september zal de plaquette van Theo Koomen, die tot dan nog te bewonderen zal zijn in sportcentrum De Dars in Wervershoof, worden onthuld op de nieuwe locatie. De plaquette krijgt een plaats die meer recht doet aan Theo: het sportcomplex van de plaatselijke voetbalclub VVW. De club aan de Theo Koomenlaan is bijzonder blij met de komst van deze aanwinst.

Bij het maken van een item over de tweedaagse wielerwedstrijd uit het verleden, georganiseerd door Stichting Wielerevenementen West-Friesland (SWW), stuitte verslaggever van HoornRadio Bert Putters op de plaats waar de plaquette van Theo Koomen in sportcentrum De Dars in Wervershoof hing. Eigenlijk een ’oneerbiedige’ plaats, vond hij. Om die reden startte hij een actie om gedaan te krijgen dat de plaquette op een meer gepaste locatie zijn definitieve plek zou krijgen. Er werden direct vele mensen enthousiast.

Langs de Lijn
Theo overleed aan de gevolgen van een verkeersongeval met zijn auto op maandagnacht 4 april 1984. Dat was een dag na het ongeluk vlakbij zijn woonplaats Groot-Schermer bij de afslag N243-Molendijk. Enige tijd later werden daar verkeerslichten geplaatst. Ook de bestuurder (André Snelders) van de andere bij het ongeval betrokken auto, heeft nog lang gerevalideerd, vertelde hij bij een eerdere gelegenheid. Theo kwam vanuit Enschede waar hij de wedstrijd SC Enschede, nu FC Twente, tegen MVV had verslagen voor het radioprogramma ’Langs de Lijn’. Koos Postema, een van de presentatoren van Langs de Lijn, kan zich nog herinneren dat Theo altijd even informeerde wat VVW had gedaan. Het bleef tenslotte zijn cluppie.

Plaquette
Zoals bekend was Theo ook een fervent wielerliefhebber. Zijn verslagen voor de radio zijn inmiddels legendarisch geworden. De Stichting Wielerevenementen West-Friesland heeft, onder leiding van toenmalig voorzitter Leo Schmidt, door Bep Sturm een plaquette laten maken. Een kleine kopie ervan kregen de winnaars van de wielerronde. De eerste winnaar was Arjan Jagt, die een jaar later beroepsrenner werd. Een paar dagen daarvoor werd de plaquette door Riet Koomen, de weduwe van Theo, ingemetseld nabij de kantine van veiling WFO in Zwaagdijk-Oost. Toen deze veiling verdween werd de plaquette verhuisd naar De Dars.
 
VVW
Omdat VVW, met het voetbalveld vlak achter de kerk, het cluppie was van Theo, was het dan ook een meer dan logische gedachte om de plaquette naar het nieuwe complex de ’Westrand’ aan de Theo Koomenlaan over te hevelen. Nadat Bert Putters de actie op touw had gezet om dat te bewerkstelligen is het dan op zaterdag 18 september zover dat de plaquette kan worden bewonderd op z’n nieuwe stek. Om 14.00 uur zal Vera Koedooder, zelf winnares van de plaquette, deze onder het toeziend oog van een aantal genodigden onthullen.

Plaquette Theo Koomen Plaquette Theo Koomen