Poort begraafplaats Keern definitief afgesloten

11-09-2021

HOORNGIDS HOORN | Tijdens Open Monumentendag, op zaterdag 11 september, is de niet meer in gebruik zijnde poort van de begraafplaats aan het Keern definitief afgesloten. Burgemeester Jan Nieuwenburg verrichtte samen met Herman Kapteijn van de stichting Vrienden van de Begraafplaats Keern de daarvoor noodzakelijke handeling, waarna het de beurt was aan enkele sprekers om nader in te gaan op de geschiedenis van de historische begraafplaats, die sinds 2017 een gemeentelijk monument is. 

Tot 1960 was de ingang via de poort aan het Keern. Nadat het niet langer de toegang was kwam er een gemetselde muur voor in de plaats. Het doorkijkje op de begraafplaats was daardoor geminimaliseerd, hetgeen de aanleiding was om er een ijzeren hekwerk te plaatsen zodat er een opener blik ontstond op de onlangs met vele handen verfraaide locatie.  

Bijzondere monumenten
Aan burgemeester Jan Nieuwenburg de eer om de hekafsluiting te bezegelen, rapper en verhalenverteller Levi Noë droeg een verhaal van eigen hand voor en kwam er de toezegging tot het plaatsen van bankjes, waaronder twee zeer speciale Engelse modellen. Na de sprekers was het voor de in groten getale opgekomen bezoekers tijd om een bezoekje af te leggen aan de begraafplaats, waar vele bijzondere grafmonumenten te zien zijn. Uiteraard met zeer veel mensen die verbonden zijn met het verleden van de stad, maar ook de omgekomen Engelse piloten, verschillende oorlogsslachtoffers en ook regenten. Tot de bijzondere monumenten behoren ook de veelbezochte kindergrafjes en het kapelletje met carillon in het achterste deel van de begraafplaats. Het carillon speelt op de verjaardag van de kinderen een melodietje.

QR-code
De begraafplaats ziet er in alle opzichten prachtig uit dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Naast de bankjes die er nog geplaatst gaan worden komt er ook een informatiebord met daarop een plattegrond en informatie over de geschiedenis. Dankzij de QR-code kan inzicht verkregen worden over de precieze locatie van een bepaald graf, zodat familieleden en nabestaanden makkelijker kunnen vinden waar ze moeten zijn op de begraafplaats. 
Verschillende bezoekers gaven tijdens hun bezoek aan de begraafplaats aan het een bijzondere locatie te vinden met als enige minpunt dat het vrijwel onmogelijk is een bezoekje te brengen met een scootmobiel of rollator daar de paden zijn aangelegd met grind. Dit probleem is eerder onder de aandacht gebracht, maar het ziet er op korte termijn niet naar uit dat daar verandering in gaat komen.
De historische begraafplaats aan het Keern is iedere dag vrij toegankelijk; de poort aan de zijkant staat altijd open.

Begraafplaats Keern met Jan Nieuwenburg en Herman Kapteijn Begraafplaats Keern met Jan Nieuwenburg en Herman Kapteijn