Samenscholingsverbod Rondeelstraat Hoorn

11-09-2021

HOORNGIDS HOORN | In het gebied in en rondom de Rondeelstraat in Hoorn is sprake van structurele overlast die voornamelijk ’s middags, ‘s avonds en in de nacht plaatsvindt. De tijdstippen van overlast liggen tussen de 17.00 uur en 06.00 uur. De overlast bestaat uit lawaai door schreeuwen, hinderlijk aanwezig zijn, intimidatie, vernielingen en overlast door zogenoemde ’omhangers’ (personen die om de groep heen zich ophouden). Er is daarbij veelvuldig sprake van een samenscholing van zo’n 20 personen.

De overlast in en rondom de Rondeelstraat in Hoorn is het laatste jaar enorm toegenomen. Bewoners, bedrijven en passanten beklagen zich al geruime tijd over de toegenomen overlast en ervaren dit als zeer belastend. Daarnaast is er sprake van een toename van het aantal ’omhangers’, personen uit andere delen van de gemeente Hoorn. De overlast heeft in de afgelopen periode geleid tot een toename van gemelde incidenten bij de politie en de gemeente.

Maatregelen
De aard en ernst van de overlast maken dat de burgemeester het noodzakelijk acht om maatregelen te nemen. Het actief handhaven van het samenscholingsverbod maakt onderdeel uit van een breder pakket aan maatregelen dat er in samenhang op gericht is om de overlast te beëindigen.

Het samenscholingsverbod is opgenomen in artikel 2:1 ’Samenscholing en ongeregeldheden’waarin staat:
1. Het is verboden op of aan de weg of in een voor het publiek toegankelijk gebouw of vaartuig deel te nemen aan een samenscholing, onnodig op te dringen, door uitdagend gedrag aanleiding te geven tot wanordelijkheden of in groepsverband dan wel afzonderlijk anderen lastig te vallen, te vechten of op andere wijze de openbare orde te verstoren.
2. Een ieder, die op de weg aanwezig is bij enig voorval, waardoor er wanordelijkheden ontstaan of dreigen te ontstaan, of bij een tot toeloop van publiek aanleiding gevende gebeurtenis waardoor er wanordelijkheden ontstaan of dreigen te ontstaan, dan wel zich bevindt in of aanwezig is bij een samenscholing, is verplicht op een daartoe strekkend bevel van een ambtenaar van politie zijn weg te vervolgen of zich in de door die ambtenaar aangewezen richting te verwijderen.

Het begrip ’samenscholing’ is in de APV Hoorn niet nader gedefinieerd. Gelet hierop is het wenselijk om met het oog op de specifieke aanpak van de overlast in de Rondeelstraat in Hoorn beleid op te stellen omtrent de wijze waarop aldaar invulling wordt gegeven aan (de handhaving van) het in de APV Hoorn opgenomen samenscholingsverbod.

Gebied en geldigheidsduur
Het beleid samenscholingsverbod geldt voor het gebied in en rondom de Rondeelstraat in Hoorn, zoals te zien op de hier meegeplaatste afbeelding. Het beleid geldt dagelijks van 17.00 uur tot 06.00 uur en geldt voor een periode van twee maanden. Minimaal twee weken voor afloop van de periode vindt een evaluatie plaats. Op basis van de uitkomsten van deze evaluatie kan besloten worden tot verlenging van het samenscholingsverbod.

Invulling samenscholingsverbod
Het samenscholingsverbod wordt nadrukkelijk gehandhaafd ten aanzien van zich in bovengenoemde gebieden op een openbare plaats bevindende personen die zich in groepen ophouden en zogenoemde ’omhangers’ (personen die om de groep heen zich ophouden).
Niet elke groepsvorming kan worden aangeduid als een ‘samenscholing’. Of er sprake is van ’samenscholing’, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval, ter beoordeling aan de politie en handhaving. De verbodsbepaling is opgenomen in hoofdstuk 2 van de APV Hoorn, waarmee het begrip ‘samenscholing’ een relatie heeft met de verstoring van de openbare orde. Het tijdselement speelt daarbij een rol: het samenzijn in kwestie zal enige tijd moeten duren, wil sprake zijn van samenscholing in de zin van de APV Hoorn. Het begrip ’samenscholing’ omvat overigens niet slechts het groepsgewijs staan. Ook iedere andere vorm van groepsgewijze aanwezigheid (zoals bijvoorbeeld het ophouden, bewegen of doorkruisen) in en van het aangewezen gebied, kan onder dit begrip vallen.

Strafbepaling
Overtreding van het samenscholingsverbod is strafbaar gesteld in artikel 6.1 van de APV Hoorn. Dit artikel luidt als volgt:
Overtreding van het bij of krachtens de artikelen van deze verordening bepaalde en de daarbij op grond van artikel 1:4 gegeven voorschriften en beperkingen wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie en kan bovendien worden gestraft met openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak, voor zover daartegen niet reeds bij Wet, algemene maatregel van bestuur of provinciale verordening is voorzien.

Samenscholingsverbod Rondeelstraat Samenscholingsverbod Rondeelstraat

Reacties
Reactie: (Frits bruin)
11-9-2021, 23:22
Tjonge jonge, de gemeentelijke minkukels worden ‘wakker’, oftewel ‘stokoude Vader Jacob is wakker geworden’? Vanwege overlast??? Hebben jullie dit helemaal zelf ontdekt na ontelbare dagen van overlast? En nu dáár ein-de-lijk een samenscholingsverbod is, en er in het stationsgebied al camera’s hangen, zal de daarom al verplaatste overlast, NOG verder toenemen… Ongelooflijke slappe hap, de gemeente Hoorn.