Opheldering gevraagd over warmtecentrale in Muntpark bij Kersenboogerd

14-09-2021

HOORNGIDS HOORN | Onlangs is op verschillende manieren in het nieuws gekomen dat tussen het Muntpark en de de Verlengde Lageweg 19 in de Kersenboogerd gewerkt wordt aan de realisatie van een warmtecentrale / Ketenpark. Het zorgde voor de nodige onrust.  Temeer daar er een omgevingsvergunning is ingediend voor het kappen van bomen en het plaatsen van een ketenpark voor de realisatie van een tijdelijke warmtecentrale in de wijk Kersenboogerd.

Het vormde voor de Fractie Tonnaer de aanleiding om het college van Burgemeester en Wethouders Hoorn hierover te bevragen. Ook wil de lokale politieke partij betere communicatie hierover met alle betrokkenen. De ophelderingsbrief is hieronder te lezen. 

Geacht College,
Op 9 september is in ibabs een stuk van derden geplaatst “Soap rond tijdelijke warmtecentrale Muntpark gaat door”.  Het is een schrijven dat ook op Facebook onder de groep “Buurtwarmte Kersenboogerd” is geplaatst door de heren Tim Zaal en Hans Vink. 
In dit schrijven wordt o.a. genoemd dat zij hebben vernomen uit info van het Hoornse Nieuwsblad 26 dat er tussen Muntpark en de Verlengde Lageweg 19 een tijdelijke warmtecentrale wordt gebouwd. Bovendien heeft Gemeente Hoorn in week 28 gepubliceerd dat deze aanvraag buiten behandeling is gesteld vanwege een omgevingsvergunning.

Toch verricht HVC nu werkzaamheden op genoemd perceel.
Ook is een omgevingsvergunning ingediend naast Lageweg 19 voor het kappen van bomen en het plaatsen van een ketenpark voor de realisatie van een tijdelijke warmtecentrale in de wijk Kersenboogerd.

Onze vragen zijn:
1. Zijn bewoners en omliggende bedrijven geïnformeerd over de bouw van een “ketenpark” en/of warmtecentrale op genoemd perceel? Zo nee, waarom niet?
2. a. Waarom is er geen overleg gepleegd met de gemeenteraad over de kap van bomen in het Muntpark en bouw van een “ketenpark” voor een warmtecentrale op genoemd perceel? 
b. Hoeveel bomen gaan er gekapt worden en komen deze elders terug?
3. a. Waarom nu al een warmtecentrale plaatsen, terwijl nog niet bekend is of minstens 70% van de huurders van Intermaris instemt met aansluiting op het warmtenet?
b. Waarom is gekozen voor bebouwing in een drukbezocht park?
c. Hoe groot wordt het ketenpark/warmtecentrale?
d. Op welke afstand van woonhuizen moet deze warmtecentrale staan?
e. Is er overlast voor bewoners te verwachten van de bouw en het gebruik van ketenpark en/of warmtecentrale in de vorm van bijvoorbeeld geluidsoverlast en/of rookgassen?
f. Hoelang blijven deze warmtecentrale en ketenpark op deze plek?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer
Conny Ligthert, gemeenteraadslid 

Muntpark Hoorn Muntpark Hoorn