Hoorn wil deel financieel overschot Westfrisiaweg

16-09-2021

HOORNGIDS REGIO | Recent is door de provincie Noord-Holland de eindafrekening gemaakt met betrekking tot de aanleg van de Westfrisiaweg. Hierbij is aangegeven dat er ruim € 10 miljoen over is gebleven. Na de financiële strubbelingen en tijdelijke stopzetting uiteindelijk een positief netto resultaat op een groot, veelomvattend en langdurig infrastructureel project.
Interessant is het artikel dat hierover is verschenen in de media. In dit artikel wordt ook gerept over de bestemming van het uiteindelijke positieve resultaat van € 10 miljoen. Gemeld wordt dat Provinciale Staten van zins is om van deze € 10 miljoen er € 9 in een provinciale pot voor projecten terecht te laten komen, om de bereikbaarheid en de mobiliteit in de provincie te verbeteren. 

Mogelijkheden voor Hoorn
Enkele plaatselijke politieke partijen zien hier mogelijkheden voor Hoorn, met zijn aanzienlijke lijst infrastructurele verbeteringen. Om die reden zijn de volgende vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.
1) Kent u deze afweging die de provincie gaat maken?
2) Gaat u, na het positieve besluit van de provincie, zich inzetten om een aanzienlijk deel van deze € 9 miljoen aan infrastructurele projecten in Hoorn toe te kennen?
3) Zo ja, gaat u zich dan inzetten voor extra subsidies voor de nieuwe Carbasiusweg-ontsluiting, de fietstunnel(s) provinciale weg, de verplaatsing busstation en de parkeergarage? Of heeft u andere projecten in gedachten?
4) Zo nee, wat is de reden om geen aanspraak te willen maken om deze extra subsidie-pot van de provincie?
5) Kunt u ons een overzicht geven van de huidige toegezegde subsidies vanuit provincie, Rijk en wellicht anderen met betrekking tot de bovengenoemde projecten in de Poort van Hoorn?
6) Zijn er bij de subsidies genoemd in de vorige vraag ook eventuele restricties voor wat betreft tijdslimieten. Zoals we die ook kennen bij de subsidies voor het Westfries Museum.

Westfrisiaweg N307 Westfrisiaweg N307