Onverwachte bouwplannen in Hoorn-Noord

Pand Tamarinde aan Jan Willemszstraat in de verkoop

HOORNGIDS HOORN | De Fractie Tonnaer is niet blij verrast met de verkoop van het kantoorpand aan Jan Willemszstraat 18 in Hoorn-Noord. Dit zou zijn gebeurd zonder de gemeenteraad daarbij te betrekken. Bij de verkoop van het pand is naar de mening van Fractie Tonnaer te weinig rekening gehouden met de wensen voor nieuwe of vervangende huisvesting van organisaties in Hoorn. 

Om strategische redenen zou het volgens Fractie Tonnaer beter geweest zijn om het pand in eigendom te houden en wil de mogelijkheid onderzoeken of het pand kan worden teruggekocht. Mocht terugkoop niet lukken dan verwacht Fractie Tonnaer dat zo snel mogelijk de bewoners van de Jan Willemszstraat, Loniusstraat, Joh. Poststraat, Drieboomlaan en Tyrasstraat bij de bouwplannen betrokken worden. 
Het vormde de aanleiding tot het stellen van vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders.

Geacht College,
Diverse organisaties zijn op zoek naar nieuwe of vervangende huisvesting voor hun organisatie. Onze fractie heeft mede daarom medio juli 2021 het college voorgesteld om het kantoorpand van voorheen Tamarinde aan de Jan Willemszstraat 18 strategisch aan te kopen. 
Tot onze verbazing is daarna gebleken dat het betreffende kantoorpand in de loop van 2020 door de gemeente Hoorn is verkocht, voor € 845.000 aan Pro6 Ontwikkeling VII b.v. te Alkmaar. Deze verkoop heeft plaatsgevonden zonder overleg vooraf met de gemeenteraad en zonder rekening te houden met de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport ‘Vastgoedbeheer’ van de Hoornse Rekenkamercommissie van 23 mei 2016. 
De informatieve en interactieve sessies over de vastgoedstrategie voor de gemeenteraad op o.a. 27-06-2019 zijn achteraf zinloos geweest. Onze fractie houdt er zelfs rekening mee dat het college op termijn nog meer gemeentelijke panden verkoopt zonder overleg vooraf met de gemeenteraad. Wij willen deze uitverkoop van panden voorkomen. 

Volgens art. 36 van het Reglement van Orde stellen wij de volgende vragen:
1. Welke open verkoopprocedure is gevolgd bij de verkoop van kantoorpand Jan Willemszstraat 18, Hoorn? Is het pand verkocht aan de hoogste bieder of aan de koper met de beste bouwplannen?
2. Is alvorens het kantoorpand (grond 4.270 m2, gebruiksoppervlakte 1.084m2, 15 parkeerplaatsen en speeltuin) te verkopen onderzoek gedaan en rekening gehouden met de behoefte van organisaties voor nieuwe of vervangende huisvesting? Heeft het college een moment overwogen om het pand in eigendom te houden?
3. Onder welke voorwaarden is kantoorpand, gebouwd in 1987, aan de Jan Willemszstraat 18 verkocht aan Pro6 Ontwikkeling? 
4. Waren nog meer projectontwikkelaars of anderen geïnteresseerd in de aankoop van het betreffende pand? 
5. Welke gemeentelijke panden wilt u op termijn, zonder overleg met de gemeenteraad, nog meer verkopen? 
6. Bent u bereid het kantoorpand terug te kopen en het planproces, inclusief het sluiten van een anterieure overeenkomst te stoppen?
7. Hoe, wanneer en door wie worden buurtbewoners van de Jan Willemszstraat, Drieboomlaan, Joh. Poststraat, Loniusstraat en Tyrasstraat, zo vroeg mogelijk betrokken bij de ontwikkeling van de bouwplannen van Pro6 Ontwikkeling?
8. Is het betreffende kantoorpand door het college B&W of via mandaat door de gemeente verkocht?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Tamarinde Jan Willemszstraat 18 Tamarinde Jan Willemszstraat 18
Tamarinde Jan Willemszstraat 2 Tamarinde Jan Willemszstraat 2