Gemeenteraad akkoord met grondige vernieuwing van Westfries Museum

Gemeenteraadsvergadering 21 september

HOORNGIDS HOORN | Voor de noodzakelijke vernieuwing van het Westfries Museum zijn vier varianten voorgesteld, elk met een andere invulling van de grondigheid van de aanpak en elk met een eigen budget. Na eerder overleg zijn de varianten drie en vier overgebleven, met een meerderheid voor variant vier, die daarom door het college wordt voorgesteld. In deze (duurste) variant is opgenomen het herstel van de fundering, het verduurzamen, het toegankelijk maken voor bezoekers met een beperking en het samenvoegen van Roode Steen 15 en het realiseren van een kelder voor wisselexposities.

Fracties hikken aan tegen de kosten

Variant vier zal de gemeentekas jaarlijks € 540.000,- gaan kosten. Dat is € 20.000,- meer dan variant drie. Daarnaast is er eenmalige kostenpost van € 1.280.000,-. Fractie Tonnaer wil niet dat de extra investering van € 70.000,- zal worden besteed aan personeelskosten.

De PvdA en Hoorn Lokaal zien de noodzaak om het bedrag van € 200.000,- voor citymarketing te halveren en het restant ervan te besteden om de kapitaallasten voor de renovatie van het Westfries Museum te verminderen en dienen daarover een motie in.

GroenLinks complimenteert de plannenmakers voor de renovatie van het museum. Er is fantastisch goed werk verricht.

Dick Bennis (CDA) hikt aan tegen de enorme financiële inspanning die dit plan vergt. Het CDA ziet wel het grote belang van het opknappen van het museum, maar er zijn nog meer geldverslindende projecten. Het CDA wil zien wat elk onderdeel van het plan moet kosten. Sociaal Hoorn gunt het museum eveneens een mooie verbouwing, maar vraagt zich af of alles te betalen is. Zeker omdat er nog meer dure projecten op stapel staan. Danny Verdonk wijst er wel op dat de meerprijs van € 20.000,- jaarlijks, tot aan het einde van de afbetaling één miljoen zal zijn geworden. De Realistische Partij vindt dat in deze tijd een project als dit niet past. 

Eigenlijk hikken alle fracties aan tegen de kosten van de renovatie, maar de steun voor het plan zoals verwoord in variant vier blijft overwegend overeind.

Meerderheid raad voor meest uitgebreide vernieuwingsoptie

Wethouder Samir Bashara benadrukt dat in de nieuwe opzet van het museum er wel degelijk een uitbreiding is van het aanbod aan de bezoekers en het runnen van het museum. Met het bedrag waar fractie Tonnaer moeite mee heeft wordt de uitbreiding van de verschillende taken binnen de organisatie betaald. Het amendement van Fractie Tonnaer, DRP en CDA krijgt alleen nog de stemmen mee van de fractie Hoorn Lokaal en wordt dus verworpen.

Met 28 tegen 7 stemmen, koos de gemeenteraad van Hoorn voor variant vier. Dat is de meest complete variant van uitbreiding en vernieuwing van het Westfries Museum.

Statenpoort als opvanglocatie musea

Arnold Wegner (PvdA) vraagt aandacht voor ruimte in de Statenpoort die nu niet in gebruik zijn. Hij vreest dat de verhuurder van het pand daar zaken in zullen toelaten die niet passen bij de aard van het historische pand. Expoost en het Westfries Museum zien mogelijkheden om zich daar eventueel tijdelijk te vestigen.

Wethouder Arthur Helling stelt voor dat beide instellingen zich bij hem melden om te zien in hoeverre het mogelijk gemaakt kan worden dat zij deze ruimtes huren. Roger Tonnaer (FT) verbaast zich over deze vraag, omdat eerder al toegezegd is aan het Westfries Museum deze ruimte te gebruiken in de periode dat het museum wordt verbouwd. De wethouder herhaalde zijn aanbod om met hen om de tafel te zitten.

Gemeenteraad accoord met grondige verbouwing van Westfries Museum Gemeenteraad accoord met grondige verbouwing van Westfries Museum
Westfries_Museum Westfries_Museum

Reacties
Reactie: (Gerry Blokdijk)
22-9-2021, 12:07
Ik hoop wel dat de vergunningen voor deze verbouwing op tijd worden behandeld en niet op het (werk)bureau van een ambtenaar blijft liggen.