Motie van treurnis tegen wethouder Helling vanwege reclamebelasting door de raad verworpen

Gemeenteraadsvergadering 21 september

HOORNGIDS HOORN | De fracties PvdA, DRP, Fractie Verdonk en Fractie Koekkoek dienden aan het einde van de Hoornse raadsvergadering een motie in, waarin de gang van zaken rond reclamebelasting wordt afgekeurd. Deze fracties vrezen dat ondanks toezeggingen van wethouder Arthur Helling de afspraken uit 2008 die dit jaar zouden moeten aflopen, ook het volgende jaar conform zullen worden gecontinueerd.

Oude afspraken zouden al in 2020 eindigen

Het convenant zou duren tot 2020. Vorig jaar is, omdat men nog geen voorbereidingen voor een vervolg had afgesproken, besloten dat 2021 een overgangsjaar zou zijn. De wethouder had eerder in de vergadering aangegeven dat de ambtenaar die over dit dossier gaat dit wegens ziekte niet heeft kunnen afronden. Toch houden de genoemde fracties de wethouder verantwoordelijk voor het voortduren van de oude afspraken, die feitelijk in 2020 zouden eindigen.

Motie van afkeuring

De fracties dienden een motie van afkeuring in tegen wethouder Arthur Helling omdat de wethouder verzuimde de raad op tijd op de hoogte te brengen dat de afspraken rond de reclamebelasting nog niet behandeld konden worden. Verschillende fracties geven aan dat het jammer is dat het dossier is blijven liggen. Niet elke fractie vindt dat een motie van afkeuring passend is, hoewel extra aandacht voor het functioneren van de organisatie een aanbeveling kan zijn. Er wordt ook voorgesteld de motie van afkeuring om te zetten in een motie van treurnis, omdat die minder zwaar is.  

De wethouder herhaalde dat hij zijn uiterste best gaat doen om voor december het nieuwe convenant rond te krijgen. Het moet wel duidelijk zijn dat volgend jaar geen overgangsjaar wordt. Het convenant zal in ieder geval worden aangepast.

Ook elders piept en kraakt het door extra activiteiten, corona en personeelsuitval

Wethouder Helling wees er ook nog op dat niet alleen in het gemeentehuis van Hoorn, maar ook elders het afgelopen anderhalf jaar door extra activiteiten en personeelsuitval in verband met corona gezorgd heeft voor het piepen en kraken van de organisatie. Hij biedt zijn excuses aan voor de gang van zaken, waarover hij iets eerder bericht had kunnen doen.

Wijziging in motie van treurnis

Arnica Gortzak (PvdA) wijzigt de motie van afkeuring in een motie van treurnis. De ingediende motie wordt na stemming verworpen met 18 stemmen tegen en 16 stemmen voor.

Motie van treurnis vanwege reclamebelasting tegen wethouder Helling verworpen Motie van treurnis vanwege reclamebelasting tegen wethouder Helling verworpen