De slag op de Zuiderzee in Foreestenhuis

27-09-2021

HOORNGIDS HOORN | Op woensdag 13 oktober om 20.00 uur organiseert Vereniging Oud Hoorn een lezing over de Slag op de Zuiderzee door Hans Muntjewerff. De bijeenkomst vindt plaats in het Foreestenhuis aan het Grote Oost 43 in Hoorn.

Tijdens de slag op de Zuiderzee, die op 11 oktober 1573 tijdens de Tachtigjarige Oorlog plaatvond, brachten de watergeuzen de Spaanse vloot een vernederende nederlaag toe. De beruchte hertog van Alva wilde na het mislukte beleg een poging doen om West Friesland binnen te vallen. Dankzij vernuft, dapperheid een flinke dosis geluk wonnen de geuzen de beslissende strijd in het Hoornse Hop en werd de Spaanse bevelhebber Maximiliaan Bossu gevangen gezet in het voormalige weeshuis in de Achterstraat in Hoorn. 

Keerpunt
In de geschiedschrijving is deze gebeurtenis lange tijd onderbelicht gebleven. De Slag op de Zuiderzee is een belangrijk keerpunt in de oorlog met de Spanjaarden. De Noordkop was bevrijd, de havens van Hoorn en Enkhuizen waren weer bereikbaar en de overwinning gaf de opstandelingen opnieuw hoop. Hans Muntjewerff, vrijwillig medewerker van Vereniging Oud Hoorn, vertelt het verhaal van deze roemruchte episode uit de Tachtigjarige Oorlog.                                                                         

Reserveren
De lezingen kunnen uitsluitend door reservering en vooruit betalen van het kaartje bijgewoond worden. Reserveren per info@oudhoorn.nl (mailto:info@oudhoorn.nl).  De reservering wordt definitief door betalen van de entreeprijs op NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. 1x lezing datum en/of onderwerp. Of een meervoud als u meer plaatsen reserveert. De prijzen zijn gelijk gebleven: 5 euro voor leden Oud Hoorn en 6,50 euro voor niet-leden.

Slag op de Zuiderzee (2) Slag op de Zuiderzee (2)