Woningbouw op terrein manege De Eenhoorn ongewenst

28-09-2021

HOORNGIDS REGIO | Er is sprake van een mogelijke verkoop van manege de Eenhoorn aan de Koewijzend in Blokker. De manege grenst aan het grondgebied van MAK-Blokweer, alwaar woningbouw in een eerder stadium een heikel punt bleek. Uitgangspunt was om het gebied Blokweer zo groen en open mogelijk te houden, waar manage de Eenhoorn goed bij paste. De projectontwikkelaar die belangstelling heeft voor het grondgebied van de manege wil aldaar woningen bouwen, hetgeen volgens Fractie Tonnaer een ernstige inbreuk is op de wens de buurt groen te houden en te behoeden voor woningbouw. 
 
Om die reden heeft de Fractie Tonnaer vragen gesteld aan het  college van Burgemeester en Wethouders Hoorn, die hieronder te lezen zijn.

Geacht College,
In het blad SAMENSPEL (no. 15, jaargang 51, pagin.7) vraagt Sandra de Heus, voormalig voorzitter van Dorpenoverleg Blokker-Zwaag, aandacht voor de mogelijke bestemmingswijziging van manage de Eenhoorn aan de Koewijzend 32, Blokker. Sandra de Heus is volgens het artikel ter ore gekomen dat de manage is verkocht aan een projectontwikkelaar. Die wil op deze locatie woningen bouwen. 
Ongeveer dertig jaar geleden is strijd geleverd voor het behoud van een groene Blokweer. Door deze acties is toen de afspraak gemaakt dat het historische land van boer Vlaar open en behouden zou blijven. Aan de rand van de Blokweer (Vriendschaplaan) werd de bouw van appartementen en twee villa’s (Vriendschaplaan 120 en 121) mogelijk. Verder werd afgesproken dat er een Milieu Educatief Centrum (MAK-Blokweer) gebouwd zou worden. Uitgangspunt was om het gebied Blokweer zo groen en open mogelijk te houden. Manage de Eenhoorn, met buiten lopende paarden, paste goed bij het karakter van de Blokweer. 
Het destijds gesloten historisch akkoord stelde iedereen tevreden: woningbouw met behoud van het historische open landschap met monumentaal kussentjesland. Fractie Tonnaer wil deze afspraken nog steeds nakomen en pleit opnieuw voor behoud van de huidige woon- en leefomgeving van Hoorn, Zwaag en Blokker. Behoud van groen en het open landschap van WestFriesland binnen de gemeentegrenzen van Hoorn is voor ons noodzakelijk.
Daarom stellen wij de volgende vragen:
1. Gaat het college meewerken aan een bestemmingswijziging voor woningbouw op de locatie van manege de Eenhoorn, Koewijzend 32 ? Bent u met ons van mening dat alleen grondgebonden woningbouw aansluit op de omgeving van de Blokweer?
2. Wanneer gaat u de bewoners van Blokker en Zwaag betrekken bij de mogelijke woningbouw aan de Koewijzend 32?
3. Welke conclusies trekt u uit de historische afspraken die zijn gemaakt met inwoners van Blokker en Zwaag over de bouw van woningen en MAK, met behoud van een groen Blokweer ?
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Manege De Eenhoorn Manege De Eenhoorn