Vragen over de door Liander geluide noodklok over het stroomnetwerk

Grens aan capaciteit stroomnetwerk in Noord-Holland is in zicht

HOORNGIDS HOORN | Netbeheerder Liander heeft de noodklok geluid over de staat van het stroomnetwerk in o.a. Noord-Holland. In diverse media geeft beheerder Liander aan dat door toenemende vraag, de grenzen van het netwerk in zicht zijn. 

D66 en CDA willen van het college van B&W weten of dit ook voor Hoorn geldt, of de gemeente al in gesprek hierover is met Liander en wat de gevolgen voor Hoorn zijn als de maximum capaciteit van het netwerk is bereikt. Zie hieronder de schriftelijke vragen van de twee Hoornse fracties:

 

Aan: Het College van Burgemeester & Wethouders van de gemeente Hoorn

Betreft: vragen artikel 36 over Stroomnetwerk Liander  

Hoorn, 27 september 2021

Geacht College,

De afgelopen weken lezen wij veelvuldig in diverse media de grote zorgen over de staat van ons stroomnetwerk in Noord-Holland. Onze netbeheerder Liander heeft de noodklok geluid en Amsterdam roept zelfs de hulp in van het rijk middels een brief naar staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat.

Volgens Liander is de schaarste het gevolg van de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening.

De gemeenten om ons heen (Schagen, Hollands Kroon, Bergen, Alkmaar, Heerhugowaard, Opmeer, Koggenland, Medemblik, Beemster, Langedijk, Castricum en Heiloo) lopen nu al tegen de grenzen aan en mogen niet meer stroom afnemen en leveren aan het netwerk als dat ze nu al doen. Gelukkig lezen wij ook in deze artikelen dat Hoorn nog niet in die categorie valt. Maar dat lijkt ons een kwestie van tijd aangezien we in diezelfde artikelen lezen dat Liander op meer plekken schaarste op het net verwacht.

Omdat Hoorn hoge ambities heeft op het gebied van duurzaamheid, energietransitie en woningbouw (o.a. de Poort van Hoorn, de Rozenbuurt, Holenweg en de laatste fase Bangert en Oosterpolder). Hebben de fracties van D66 en het CDA de volgende vragen:

1. Verwacht het college dat de gemeente Hoorn in de toekomst ook tegen de grenzen van haar stroomnetwerk aan loopt? En zo ja wanneer verwacht u dat?

2. Is de gemeente Hoorn in gesprek met netbeheerder Liander over het versterken en toekomstbestendig maken van het stroomnetwerk? En zo nee, waarom niet?

3. Is er een verband tussen de overbelasting van het stroomnetwerk van Liander en het gebruik van de  datacenters in Hollands Kroon?

4. Komen de ambities op het gebied van duurzaamheid, energietransitie en woningbouw in gevaar?

5. Er is al verzoek van Liander voor 2 miljoen extra aandeelhoudersinbreng vanuit Hoorn. Wat is de consequentie voor begroting op korte termijn?

Aangezien Liander, bij krapte op het netwerk, ervoor kiest om als eerste geen extra stroom meer te leveren aan grootgebruikers zoals fabrieken en bedrijven en nieuwe grootgebruikers zoals scholen, winkels en zorginstellingen niet meer aan te sluiten.

6. Komen nieuwe ontwikkeling van bijvoorbeeld het IKEC, Stadhuis en Westfries museum in gevaar doordat Liander in de toekomst geen capaciteit meer heeft om deze ‘grootgebruikers’ aan te sluiten?

7. Welke gevolgen heeft deze krapte op het netwerk voor de volgende fase van bedrijventerrein Zevenhuis?

8. Is er contact met de WBG (Westfriese bedrijvengroep) over de krapte op het stroomnetwerk en worden zij betrokken bij eventuele oplossingsrichtingen?

 

Met vriendelijke groet,

Namens de fracties:
D66 Hoorn, Arwin Rood
CDA Hoorn, Dick Bennis

Hoogspanningslijn Hoogspanningslijn

Reacties
Reactie: (Peter de Jonge)
28-9-2021, 14:15
Het zal wel meevallen, want in Hoorn-Noord (drieboomlaan, joh poststr. etc.) laat Liander nu al maandenlang de straatverlichting overdag gewoon branden. Een kabelstoring zegt de gemeente. Over duurzaamheid en verantwoord energiegebruik gesproken....