Ontwerp bestemmingsplan Pelmolenpad

Commissievergadering 28 september

HOORNGIDS HOORN | De uitwerking van het stedenbouwkundige plan Poort van Hoorn heeft vorm gekregen in het ontwerpbestemmingsplan voor het Stationsgebied en Pelmolenpad. Er zal daar een nieuwe woonwijk worden gerealiseerd met enkele maatschappelijke voorzieningen en dienstverlening. Er staan 1000 nieuwe woningen in de planning. Parkeergelegenheid komt aan de randen van dit gebied. Er is een overlegronde met omwonende bewoners en belanghebbenden geweest en de plannen zijn daaraan aangepast.

De Algemene Raadscommissie heeft zich gebogen over de vraag van het college om hiermee in te stemmen en ook in te stemmen met de aanpassingen in verband met de bouwhoogte van de nieuwbouw. Dhr. Veerman legde als inspreker de vraag neer waarom niet gekozen is voor ondergronds parkeren bij het Pelmolenpad. Hij acht dit veel beter voor het klimaat, de leefomgeving en de veiligheid in het gebied. Hij meent dat er dan ook meer woningen kunnen worden gebouwd.

In zijn maidenspeech laat Nemo van Hout (DRP) weten dat door meer hoogbouw er ook meer ruimte komt voor groen, waardoor er meer CO2 wordt opgevangen. Aart Ruppert (ÉénHoorn) vindt het een mooi plan, maar vraagt zich af of het goed zal gaan met de wijk wanneer 40% van de woningen voor sociale woningen bestemd zijn. Arnold Wegner (PvdA) sluit aan bij het betoog van dhr. Veerman en legt een door Jan Kollen (PvdA) uitgewerkt plan voor ondergronds parkeren voor.

Roger Tonnaer (FT) meent dat bij het aanleggen van een ondergrondse parkeergarage de vervuilde grond daar wordt weggehaald. Wanneer gekozen wordt voor bovengronds parkeren zal de vervuilde grond wellicht blijven liggen en met enige huivering vraagt hij of dit als ondergrond gaat dienen voor plekken waar ook kinderen spelen. 

Jeroen van der Veer (SH) vreest dat door de sloop van de huidige sociale woningen aan de Zuiderkruisstraat, er per saldo veel minder uitbreiding van het aantal sociale huur- en koopwoningen zal blijken te zijn. Bianca Bos (VVD) vraagt aandacht voor de geluidshinder van het verkeer.

Wethouder Samir Bashara geeft aan dat hij de op- en aanmerkingen die eerder door de raad zijn gemaakt in het voorliggende plan heeft verwerkt. Niet alle nieuwe aanvullende vragen kan hij nu beantwoorden. Hij zal daar schriftelijk op ingaan. Op de suggestie om ondergronds te parkeren kan hij toezeggen dat hij dit zoveel als mogelijk zal proberen in te passen. Wanneer de raad een andere verdeling van percentages sociale woningbouw wil zien in De Poort van Hoorn, dan kan de raad dat aangeven. Het voorliggende plan is gebaseerd op de opdrachten die hij van de raad heeft meegekregen.

Commissievergadering over het Pelmolenpad Commissievergadering over het Pelmolenpad