Ontwerp bestemmingsplan Stationsgebied

Commissievergadering 28 september

HOORNGIDS HOORN | Naast de plannen voor het gebied bij het Pelmolenpad is er een aanvullend bestemmingsplan voor het stationsgebied. Beide gebieden maken deel uit van De Poort van Hoorn. De gemeente Hoorn werkt samen met NS Stations, Prorail en Provincie Noord-Holland om de omgeving rond het OV-verkeersknooppunt Hoorn een meer stedelijk karakter te geven. In het gebied komen nieuwe woningen, het busstation zal worden verplaatst, er komt een nieuwe traverse over het spoor, een ondergrondse parkeergarage en fietsenstallingen aan de noord- en zuidzijde van het station.

Insprekers

Dhr. Stumpel gaf aan dat hij over een aantal aanpassingen in het voorstel tevreden kan zijn, alleen niet met de plannen voor hoogbouw. Mevrouw Boom maakt zich zorgen over de kruising Maelsonstraat – Van Dedemstraat, omdat het daar heel verkeersintensief zal worden. Wanneer aankomende auto’s voor de kruising de parkeergarage kunnen ingaan zal dat een hoop schelen. Dhr. Veerman noemt weer het voordeel van een ondergrondse parkeergarage en hij ziet prima mogelijkheden om daar groen op te planten, zelfs met (appel)bomen. Mevrouw Dontje ziet met enige schrik dat in het nieuwe ontwerp pal naast het gebouw aan de zuidkant van het station waar zij woont, een gebouw staat gepland dat nog een aantal verdiepingen hoger is. Ook is het gebouw veel dieper dan in het oorspronkelijke ontwerp. Zij wijst op overlast van drugsgebruikers die er nu ook al is.

Diverse wensen van fracties

Ook een aantal fracties vindt het ingetekende gebouw bij het stationsplein te massaal. Men ziet kansen die ontstaan bij ondergronds parkeren. Arwin Rood (D66) vraagt ook aandacht voor een goede waterberging, wellicht via een nieuwe stadsgracht. Rob Brandhoff (CDA) wijst hoogbouw in dit gebied af. Bianca Bos vraagt namens de VVD om verruiming van de parkeernorm. Jan Kooijman (ChristenUnie) wil wat meer aandacht voor het fietsverkeer en suggereert meer groen aan te leggen, desnoods op de daken. De bodemvervuiling baart Menno Jas (DRP) zorgen. Sociaal Hoorn laat weten dat er ook in het stationsgebied behoefte is aan sociale huur en vijftig mogelijkheden voor jongerenhuisvesting.

Aanvullende suggesties hebben financiële consequenties

Wethouder Samir Bashara hoopt Sociaal Hoorn een beetje gerust te kunnen stellen door de mededeling dat er bij de bouwplannen bij het Dampten meer woningen voor sociale huur en jongerenwoningen zijn bedacht. Hij brengt de raad in herinnering dat zij zelf in een eerder stadium het voorstel heeft gedaan voor een bovengrondse parkeergarage. In het concept is er nu overigens wel sprake van een ondergrondse garage.

Over de aanvullende suggesties geeft de wethouder aan, dat die allen financiële consequenties hebben. Wat betreft voorstellen om in het stationsgebied meer sociale woningbouw te realiseren waarschuwt hij voor de economisch haalbare marges om dat ook te kunnen doen. De doelgroepenverordening blijft in het hele gebied van de Poort van Hoorn overeind. Voor het einde van het jaar zal een definitief bestemmingsplan gepresenteerd worden.

Poort van Hoorn Poort van Hoorn