Glasvezel in Hoorn, wat is de stand van zaken?

29-09-2021

Zo’n twee jaar geleden schreven we een artikel over de dekking van glasvezel in de gemeente Hoorn. De conclusie was toen dat dit met slechts zeven procent ver achter bleef bij het landelijke gemiddelde. Hoe staat het er nu voor met het aanbod? Zijn er in de afgelopen twee jaar meer kabels de grond ingegaan en heeft Hoorn een inhaalslag gemaakt?

De stand van zaken in heel Nederland
Laten we eerst de landelijke cijfers erbij pakken. Vooral het afgelopen jaar hebben alle providers die netwerken aanleggen aangekondigd fors te gaan investeren in glasvezel. Dit zijn onder meer KPN, T-Mobile en het Zeeuwse DELTA. Deze laatste is tot nu toe meer in de buitengebieden actief, maar heeft nu ook plannen om kleinere steden en dorpen te voorzien van snel internet. KPN heeft een joint venture gesloten met pensioenfonds ABP om fors te kunnen investeren in het vervangen van het oude kopernetwerk. Ook hier zouden na de grote steden nu ook de kleinere plaatsen aan bod komen.
In heel Nederland zijn nu zo’n 3,9 miljoen woningen voorzien van een glasvezelaansluiting. Dit is bijna de helft van alle ongeveer 8 miljoen woningen in ons land. Als we kijken naar de intenties van de verschillende providers, dan zou over vijf jaar maar liefst 90 procent van alle woningen voorzien moeten zijn van glasvezel.

De breedband ontwikkelingen in Hoorn
Mooie landelijke cijfers dus als het gaat om de aanleg van supersnel internet. Maar zien we deze ontwikkelingen ook terug in de gemeente Hoorn? Een bureau dat de stand van zaken landelijk én per gemeente bijhoudt is Stratix. Inzoomen op onze gemeente geeft nog geen heel positief beeld, volgens Stratix is de glasvezeldekking in Hoorn op dit moment 9 procent. Dit is dus een geringe stijging van 2 procent in 2 jaar tijd.
Kijken we naar de omliggende gemeenten, dan doen we het wel nog wat beter dan Medemblik met 5 procent en Drechterland met 8 procent. Maar we blijven ver achter bij Koggenland waar de dekking al 27 procent is en Opmeer zelfs met 39 procent.

In welke Hoornse wijken ligt glasvezel?
Om op wijkniveau de beschikbaarheid van glasvezel te onderzoeken hebben we de glasvezel-vergelijker van KiesZeker (https://www.kieszeker.nl/glasvezel-vergelijken/) geraadpleegd. Van iedere wijk hebben we aan aantal postcodes ingevuld om te kijken of er daar glasvezel beschikbaar is. Hieruit kunnen we de volgende conclusie trekken:
In de relatief nieuwe wijken zoals Bangert-Oosterpolder is reeds glasvezel beschikbaar. In de oudere wijken ligt echter nog vrijwel nergens glasvezel tot in de woningen. Er lijken ook nog niet echt concrete plannen te zijn om in bestaande wijken netwerken te gaan aanleggen.

Glasvezel voor Hoornse bedrijven
De Hoornse bedrijventerreinen zijn vaak wel voorzien van glasvezel. Echter moet bij bedrijven die aangesloten willen worden meestal nog wel een kabel naar het pand worden gegraven waardoor de eenmalige aansluitkosten fors kunnen zijn. Ook bedrijven die niet op een bedrijventerrein zijn gevestigd kunnen in veel gevallen toch een glasvezelaansluiting krijgen. Maar hiervoor geldt hetzelfde, omdat er apart een kabel moet worden aangelegd is de investering vrij hoog.

Alternatieven voor glasvezel in Hoorn
Ondanks dat de glasvezeldekking in Hoorn dus relatief laag blijft ten opzichte van het landelijke beeld zijn we in onze gemeente zeker niet verstoken van snel internet. Overal ligt namelijk de kabel van Ziggo in de straat en via dit kabelnetwerk zijn ook hoge internetsnelheden mogelijk. Als we hiervoor de postcodecheck doen, dan zien we dat Ziggo in onze gemeente internet tot 600 Mb kan leveren. Dit doet weinig onder voor glasvezel wat in de meeste gevallen tot maximaal 1000 Mb ofwel 1 gigabit gaat. Het is zelfs de verwachting dat Ziggo via het bestaande netwerk deze snelheid van 1 gigabit binnenkort ook in Hoorn kan leveren.
Een ander alternatief is VDSL, de snellere variant van ADSL. KPN verkoopt dit vaak onder de noemer glasvezel, maar dat is slechts gedeeltelijk waar. Bij VDSL loopt het signaal tot aan de wijkcentrale inderdaad via glasvezel, maar het laatste stukje naar de woning - een afstand tot enkele honderden meters - loopt bij VDSL nog altijd via de oude koperen telefoonkabel. Bij deze techniek zijn ook redelijke snelheden mogelijk, maar het maximum ligt wel op zo’n 400 Mbit.
In ieder geval is er ook zonder dat overal al glasvezel ligt snel internet in de gemeente Hoorn beschikbaar. Misschien dat dat ook een reden is dat glasvezelaanbieders Hoorn niet als hoogste prioriteit hebben.

Hoorn 9% glasvezel Hoorn 9% glasvezel