Fusie Hollandia en Zwaluwen`30 definitief van de baan

02-10-2021

HOORNGIDS HOORN | De beoogde fusie tussen de voetbalclubs Hollandia en Zwaluwen`30 is definitief van de baan. In een gesprek deze week ten stadhuize tussen de beide voorzitters aan de ene kant en burgemeester Jan Nieuwenburg en wethouder Kholoud Al Mobayed aan de andere kant, is duidelijk geworden dat er geen speelruimte is om tot elkaar te komen.

De door de verenigingen opgestelde businesscase kon weliswaar op bijval rekenen van vele gemeenteraadsfracties, maar het financiële gat bleek uiteindelijk te groot om nader tot elkaar te kunnen komen. De kaders voor sportfinanciering konden simpelweg niet verruimd worden en zouden ook een precedentwerking hebben. 

Alleen maar verliezers
Ondanks alle geïnvesteerde tijd en energie door de door de clubs samengestelde projectgroep, die de fusie vorm zou moeten geven, de besturen van de clubs en de bij de gemeente Hoorn betrokken ambtenaren en politieke vertegenwoordigers, is dan nu het punt bereikt waarop de zaak wordt afgesloten. Geen fusieplannen meer. Geen verdere gesprekken meer. Geen optimalisatie van het sportcomplex in het Julianapark. Geen bouwplannen op het complex van Zwaluwen`30. In feite alleen maar verliezende partijen.  

Sportcomplex
Naast de financiële kant van het verhaal bestond er ook veel onduidelijkheid over de te realiseren sportvelden in het Julianapark. De beide clubs wilden twee van de voetbalvelden verlengen om te kunnen voldoen aan de eisen van de KNVB. Om dat te realiseren zou een beperkt deel van het park opgeofferd moeten worden, hetgeen op de nodige weerstand stuitte van parkbezoekers. Met name het kappen van enkele bijzondere bomen bleek een heikel punt. Volgens de gemeente Hoorn zou de nieuwe fusieclub probleemloos met drie velden toe moeten kunnen, waardoor verlenging ervan niet langer aan de orde zou zijn.  

Subsidie
De gemeente Hoorn heeft de besturen van de clubs al in een vroegtijdig stadium laten weten dat er qua subsisie weliswaar een tijdelijke verruiming zou kunnen komen voor de renovatie van de accommodatie, maar dat dit niet zou gelden voor de te maken kosten voor de kantine en de kleedkamers. Het verschil - een zeer substantieel bedrag - bleek onoverbrugbaar. 

En nu?
Het ziet er naar uit dat we de komende jaren binnen Hoorn geen fusieclub krijgen in het voetbalwereldje. Volgens Hollandia staat de deur nog steeds open voor gesprekken, maar die zullen dan inhoudelijk totaal anders moeten zijn om een succesvolle afronding te kunnen bewerkstelligen. Zwaluwen`30 heeft de leden laten weten het te betreuren dat er een eind aan de gesprekken is gekomen, waarbij het als verklaring opgeeft dat de ambities van de beide verenigingen uiteindelijk onvoldoende pasten binnen de gemeentelijke kaders.

Hollandia hoofdveld kantine Hollandia hoofdveld kantine