Behandeling Beleidsplan WerkSaam 2022-2025

Commissievergadering 5 oktober

HOORNGIDS HOORN | In de Hoornse raadscommissie ligt het voorstel van een nieuw beleidsplan voor waaraan WerkSaam zich in de periode 2022-2025 wil houden. De cliëntenraad, professionals uit de zeven Westfriese gemeenten en WerkSaam en de gemeenteraden zijn in de afgelopen tijd geraadpleegd.

Het is de bedoeling dat aanvragen sneller worden afgehandeld en dat er soepeler wordt omgegaan met kwijtschelding en toepassen van de kostendelersnorm. Er wordt meer maatwerk geleverd en de uitstroom is duurzamer. Er is een wetsvoorstel aangekondigd over het bieden van een passend aanbod voor alle bijstandsgerechtigden en dat kan ervoor zorgen dat de geplande werkwijze moet worden aangepast.

Het is ook de bedoeling dat WerkSaam de gemeenten goed op de hoogte houdt over de uitvoeringsplannen. Vanuit de stadsgesprekken is naar voren gekomen dat er behoefte is aan initiatieven die gericht zijn op inclusie en diversiteit.

Naast waarderende geluiden komen de fracties ook met vragen. Hoe werkt de nieuwe participatiewet uit op de cliënten van nu? Hoeveel mensen stromen werkelijk uit de bijstandssituatie? Kan er wat meer begeleid worden naar vrijwilligerswerk? De wat oudere werkzoeker, ouder dan bijvoorbeeld 55 jaar, verdient ook ondersteuning bij het zoeken naar werk.

Wethouder Kholoud Al Mobayed kon wel aangeven hoeveel mensen via WerkSaam zijn uitgestroomd en teruggevallen zijn in de bijstand (130), maar niet om welke reden dat is. Daar gaat zij werk van maken. Volgens de wet wordt de norm voor duurzaam uitstromen op een half jaar gezet, hoewel de wens van de commissieleden naar een langere periode gaat. Het is waarschijnlijk dat deze wens via een amendement zal worden ingebracht.

Discussie over werksaam Discussie over werksaam