Verbetering centrumgebied Kersenboogerd

Commissievergadering 5 oktober

HOORNGIDS HOORN | Het centrumgebied van de Kersenboogerd behoeft verbetering, op ruimtelijk gebied en qua sociale aanpak. De verbeteringen dienen in samenhang te gebeuren. Het college heeft daartoe een notitie aangeboden met inzichten over de ruimtelijke kaders en een integraal beeldkwaliteitsplan en architectuur.

In de notitie wordt gewag gemaakt van een aantal kernpunten. De bewoners moeten weer buurtjes worden, uit de anonimiteit. Er moet meer variatie komen van woningen, zowel in het sociale als in het middensegment. Het parkeren meer concentreren, zodat de auto niet het beeld bepaalt. Meer fietsverkeer en meer langzaam verkeer en éénrichtingsverkeer. Daarnaast meer groen tegen de hittestress van stenen.

Veel van de aangedragen punten worden door de fracties onderschreven, maar er valt nog meer te wensen of juist afgekeurd. Een paar fracties vinden het erg laat om zaken aan te pakken. Puntdaken in plaats van platte groene daken (Fractie Tonnaer), geen hoogbouw (CDA). De bewoners moeten er meer bij worden betrokken. Ze zijn niet een onderdeel van het probleem, maar van de oplossing (PvdA). Het is in te korte tijd verkeerd opgebouwd, dus sloopkogel ertegenaan en opnieuw beginnen (DRP).

Robert Vinkenborg (ÉénHoorn) constateert dat het besproken deel van de Kersenboogerd tot de armste wijken van Nederland behoort. Daar moeten we iets aan doen. Het veranderen van het soort woningaanbod mag er echter niet toe leiden dat er per saldo minder sociale huurwoningen zijn.

Wethouder Kholoud Al Mobayed wordt door Robert Vinkenborg (ÉénHoorn) teruggefloten wanneer zij beweert dat de Kersenboogerd-Zuid een prachtige wijk is. Hij heeft geconstateerd dat veel bewoners daar ”gillend weg willen”. Zij neemt de opmerkingen van de verschillende fracties over de verbeteringen in de wijk mee in het volgende overleg. Ze wil de bewoners extra stimuleren mee te doen in alle overlegrondes in de wijk. Ook over het warmtenet, waar de gemeente mee wil beginnen.

Centrumgebied Kersenboogerd Centrumgebied Kersenboogerd

Reacties
Reactie: (Hans Bruynsma)
7-10-2021, 11:23
"Gillend weg" us een juiste constatering van dhr.Vinkenborg. Er is zelfs een sociale verhuurder die geen bewonerscommissie heeft. De dienst daar wordt uitgemaakt door een al meer dan 10 jaar zittend bestuur van een bewonersvereniging. De overgang naar een commissie is nu gaande, maar leidt tot controverses met activistische bewoners