Openbaar toilet Kerkplein; raadscommissie zeer kritisch over overschrijding budget

Commissievergadering 5 oktober

HOORNGIDS HOORN | Wat voor een toilet moet er bij het Kerkplein worden ingericht? Er wordt ook nog archeologisch onderzoek verricht. Wat gaat dat allemaal kosten? Het college stelt voor het budget te verhogen. De overschrijding wordt mede veroorzaakt door de hoge kosten van archeologische vondsten.

De Hoornse fracties realiseren zich dat de kosten voor het archeologisch onderzoek onvermijdelijk zijn, maar er wordt heftig gemord over de hoge kosten. Er moet gekozen worden tussen twee mogelijkheden. Of twee toiletten die niet toegankelijk zijn voor mindervaliden of een toiletgroep met één voor mindervaliden toegankelijk toilet. De meeste fracties gaan voor de tweede mogelijkheid.

Er wordt vooral gevraagd waarom de kosten zo hoog moeten zijn en is er geen archeologisch onderzoek geweest bij de herinrichting van de rest van het Kerkplein? Vooral Dick Bennis (CDA) toont zich zeer bezorgd over overschrijding van het budget en vraagt zich af of er wel voldoende project controle is geweest.   

Wethouder Samir Bashara geeft direct toe dat het een vervelend punt is. Hij kon best voorspellen dat de raad zou kiezen voor een toilet waar ook mindervaliden terecht kunnen. De hoge kosten voor archeologisch onderzoek waren ook voor hem een verrassing. Overigens is er bij het hele project herinrichting Kerkplein vaak sprake geweest van tegenvallende kostenverhogingen. Zo was er een onverwacht grotere belangstelling om een speciale stoep voor het pand te krijgen. Ook de tijdsduur was iets dat anders liep dan verwacht.

Het idee van koppeling van het inrichten van een fietsenstalling samen met de toiletten lijkt hem een nuttig idee. Hij meent een klein financieel voordeel te kunnen krijgen door het hergebruik van materiaal dat overbleef na de herinrichting.

Archeologische vondsten Kerkplein Archeologische vondsten Kerkplein