Een punt maken

Column van Sjaak Grosthuizen

Heb je er ooit bij stilgestaan wat de voordelen kunnen zijn van puntdaken? Hoeveel honderden jaren zijn niet voorbij gegaan zonder dat complete volksmassa’s erbij hebben stilgestaan dat de puntdaken op de gebouwen die in hout of steen werden neergezet daar niet zomaar op staan. Toen ik als kleuter de uitdaging kreeg een huis te tekenen, kreeg dat prompt een puntdak, alsof een huis zo hoort te zijn, alsof het als het ware bij mij genetisch ingeplant stond. Nog vele jaren daarna tekende ik vol overgave huizen met puntdaken. Ik kan niet goed aangeven op welk moment in mijn leven ook het begrip zadeldak deel ging uitmaken van mijn vocabulaire.

Waarom heb ik het nu over puntdaken, terwijl deze column doorgaans gaat over het politieke wel en wee van Hoorn? Welnu, de politicus in hart en nieren, die niet moe wordt ons steeds weer te verrassen met verrassende inzichten, heeft ons op het grote nut van puntdaken gewezen. Waar groendenkende politici menen een briljante oplossing te hebben om de verstening van de stad tegen te gaan middels groene daken laat dit factotum duidelijk weten: geen groene daken, maar puntdaken!

Natuurlijk zijn er voordelen te noemen voor zowel platte als puntdaken. Bij platte daken is de ruimtebenutting daaronder volgens de ene expert handiger, maar andere dakwijsgeren roemen juist de ruimte die beschikbaar komt bij puntdaken. De groendenkers wijzen op het prettige inzaaien van sedum, een vetplantje dat door de Schepper bedacht lijkt te zijn, juist voor het bedekken van platte daken. De meest fanatieke sedumofielen menen zelfs dat ook puntdaken sedumdragend kunnen worden.

Natuurlijk was ik nieuwsgierig geworden naar het grote voordeel van puntdaken, waardoor onze verraspoliticus zo’n stelligheid in zijn bewering kon leggen, dat ieder die er anders over zou kunnen denken niet of minder geschikt is voor de functie van stadspoliticus. Ik zocht het daarom na zijn uitspraak op. Je kunt tegenwoordig googelend achter kennis komen, die je eerder niet bezat. Het eerste voordeel waar ik op stuitte in mijn onderzoek is dat op een puntdak het regenwater beter wegvloeit en dat het best stevig en langdurig mag sneeuwen, want een puntdak kan dat gewicht gemakkelijk dragen, in tegenstelling tot platte daken, die zouden kunnen instorten door het opgestapelde gewicht. En daar helpt sedum niet tegen.

Bij puntdaken blijft de warmte niet zo lang hangen als bij platte daken en puntdaken zijn duurzamer. Enfin, ik kan de lijst van voordelen van zadel- oftewel puntdak uitputtend behandelen, maar dan kom ik nauwelijks meer toe aan het noemen van het puntdakvoordeel waarmee ons zeer gerespecteerde raadslid deze week in de openbaarheid kwam. Een voordeel dat ik nergens kon terugvinden en dat daarom het ultieme bewijs vormt voor de scherpzinnigheid waar onze andere raads- en commissieleden een punt aan mogen zuigen.

Wanneer je een huis voltooit met een puntdak, kun je daar uitstekend jongeren onder herbergen. Ziedaar! Dus dienen we in alle te ontwikkelen woongebieden van Hoorn huizen met puntdaken neer te zetten. Puntdaken zie je niet of nauwelijks op woontorens, dus nog een tweede dus: geen hoogbouw alsjeblieft! Hoe minder hoogbouw, des te meer laagbouw en op elk laagbouwhuis kan een jongere worden geborgen onder een puntdak.

Nu ken ik geen studies waaruit blijkt dat jongeren een grote voorkeur hebben voor zolderkamers met puntdak, maar strikt genomen ken ik niet zoveel onderzoeken op dat gebied. Onze geachte afgevaardigde zal ongetwijfeld wel zo’n onderzoek onder ogen hebben gehad, want hij was zeer stellig met zijn stelling. En anders zou het nog best eens kunnen zijn dat hij dankzij zijn jarenlange ervaring in de politiek stellingen kan bedenken waarmee anderen dan hij een afstudeeronderwerp succesvol kunnen afronden. Je hoeft jongeren niet meer te vragen naar woonvoorkeuren, want het juiste antwoord kennen we nu. Wij moeten ons gelukkig prijzen met zulke keien van denkers in onze raad. Geen kabouter Puntmuts, maar iemand die zowel in de diepte (denk aan tunnels) als op bescheiden hoogte inzichten tentoonspreidt waar we iets aan hebben! Hulde!

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden. 

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_een punt maken Sjaak Grosthuizen leest zijn column_een punt maken