GroenLinks, Sociaal Hoorn, PvdA en CDA vragen compensatie hoge energierekening

Sprake van energiearmoede in vooral Kersenboogerd-Noord en Grote Waal

HOORNGIDS HOORN | De Hoornse gemeenteraadsfracties GroenLinks, Sociaal Hoorn, PvdA en CDA hebben in een brief vragen gesteld aan het Hoornse college van burgemeester en wethouders over de  explosieve stijging van de energietarieven. Zij vrezen dat velen de veel hogere energierekening niet kunnen betalen en in financiële problemen zullen komen. Volgens de fracties gaat dit ten koste van gezondheid en ondermijnt het draagvlak voor de noodzakelijke verduurzaming en energietransitie.

Doordat tot nu toe landelijke maatregelen uitblijven vragen de fracties actie van de gemeente om de huishoudens die te maken hebben met energiearmoede, te compenseren via bijzondere bijstand. Volgens een rapport van TNO is in Hoorn sprake van energiearmoede in vooral de wijken Kersenboogerd-Noord en Grote Waal. Zie de brief:
 

Aan:            het College van Burgemeester en Wethouders gemeente Hoorn
Van:            Fracties GroenLinks, Sociaal Hoorn, PvdA en CDA
Betreft:       Artikel 36- vragen over Energiearmoede

Hoorn, 8 oktober 2021

Geachte college,

Corona ligt nog niet achter ons en we hebben te maken met de volgende crisis. De energiecrisis begint ons steeds meer te raken.

Zo’n 550.000 Nederlandse huishoudens leven in energiearmoede. Het gaat hierbij om huishoudens die een relatief groot gedeelte van hun inkomen besteden aan energiekosten. De hoge kosten voor gas en elektriciteit zorgen voor sterk stijgende lasten. Er zijn voorbeelden dat inwoners ongeveer 80 euro per maand meer moeten gaan betalen. Dat is voor iedereen veel geld, een kleine € 1000,- per jaar.  

TNO heeft een rapport uitgebracht (23 september 2021) waarin op wijkniveau is te zien in welke wijken de grootste problemen ontstaan op het gebied van energiearmoede. Ook wijken, en dus inwoners die getroffen worden hierdoor, van Hoorn staan op de kaart. In de Grote Waal gaat het om maar liefst 9% van de huishoudens. In Kersenboogerd-Noord 12%. Dit gaat om een grote groep kwetsbare mensen.

Als de energiekosten verder gaan stijgen zal een deel van deze huishoudens een betalingsprobleem krijgen. Dit zorgt voor sociaaleconomische problemen, gezondheidsproblemen, en mogelijk inwoners die in de winter bewust in een koud huis verblijven om de kosten te drukken. Dat vinden wij echt niet kunnen.

Tegelijk kan dit het draagvlak voor de broodnodige energietransitie sterk ondermijnen. We zien dat landelijke maatregelen uitblijven, er wordt wel een bedrag genoemd, maar nog geen concrete invulling aan gegeven. Het is onze wens om onze inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen en tegelijk met gericht beleid juist nu meer huizen te verduurzamen zodat we het omgekeerde bereiken: Geen betalingsproblemen voor inwoners, comfortabele en gezonde woningen én versnelling van het verduurzamen van woningen. 

Dit brengt ons dan ook op de volgende vragen:

1. Heeft u zicht op de huishoudens in Hoorn die hier last van hebben/gaan krijgen?

2. Onder deze groep vallen ook huurders die niet zelf kunnen beslissen over verduurzamen, dit wellicht wel graag willen, maar de kosten hiervoor niet kunnen dragen. Op welke wijze worden deze mensen geholpen, informatief alsmede financieel, in de mogelijkheden om op duurzame energie over te stappen?

3. Wij vinden dat inwoners die in de problemen komen met het betalen van de energierekening recht hebben op een tegemoetkoming via bijzondere bijstand. Deelt het college deze wens?

4. Ziet het college nog andere manieren om inwoners die in de problemen komen vanwege de hoge energiekosten financieel te helpen?

5. Op welke manier worden de huurcorporaties, aangespoord om mee te werken aan de energietransitie op zodanige wijze dat de kosten voor de huishoudens niet toenemen?

6. Kan er gekeken worden naar de mogelijkheid om een financiering voor duurzaamheid beschikbaar te stellen voor deze bewoners? Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, muurisolatie of (hybride) warmtepompen op basis van een leasecontract? Waarom wel of waarom niet?

7. Tot slot, en dit is een onderwerp dat vaak, terecht, veel aandacht krijgt vanuit de gemeenteraad wanneer gesproken wordt over de energietransitie; de communicatie. Op welke wijze, náást de gebruikelijke communicatiekanalen, gaat het college zich extra inzetten om inwoners over de (financierings)mogelijkheden te informeren? Wanneer extra inzet hierop volgens u niet nodig is, waarom niet?

Wij zien uw vragen met grote interesse binnen de termijn tegemoet.

GroenLinks, Patricia Kusters (i.s.m. commissieleden Marion van der Bijl en Joyce Beuken)
Sociaal Hoorn, Jeroen van der Veer
PvdA, Arnica Gortzak
CDA, Patrick Hoefman

Energiearmoede Energiearmoede