Fractie Tonnaer stelt vragen over stand van zaken 'verkeerde inschattingen' precariobelasting

11-10-2021

HOORNGIDS HOORN | In januari van dit jaar heeft Fractie Tonnaer vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het gerucht dat medewerkers en wethouders onrechtmatig precariobelasting zouden hebben kwijtgescholden. In het antwoord van het college op 18 februari is aangegeven dat er in zes situaties door medewerkers en wethouders verkeerde inschattingen zijn gemaakt, maar dat dit volgens het college niet als toezeggingen wordt erkend. Dientengevolge zijn de aanslagen als gebruikelijk verstuurd en zullen worden geïnd.

Volgens Fractie Tonnaer is het algemeen bekend, dat alleen de heffingsambtenaar bevoegd is te besluiten om ontheffing van belasting te verlenen en is door de onrechtmatige kwijtschelding de gemeente Hoorn € 250.000,- misgelopen.

Fractie Tonnaer vraagt in onderstaande brief hoeveel precariobelasting met terugwerkende kracht is geïnd en welke maatregelen zijn genomen om in de toekomst onrechtmatige kwijtschelding te voorkomen. Verder wil de fractie weten hoe het misgelopen bedrag aan inkomsten in de financiële jaarstukken wordt verwerkt. Zie onderstaande brief aan het college van burgemeester en wethouders:

 

Aan: College van Burgemeester en Wethouders Hoorn
Betreft: vragen art. 36 RvO kwijtschelding/niet innen precariobelasting

Hoorn, 8 oktober 2021

Geacht College,

Naar aanleiding van aanhoudende geruchten heeft onze fractie 25 januari 2021 een zevental vragen gesteld over de kwijtschelding of het niet innen van precariobelasting, op eigen gezag door (voormalige) wethouders en ambtenaren van de gemeente Hoorn. Door deze toezeggingen is de gemeente Hoorn ongeveer € 250.000 aan inkomsten mis gelopen.

Met onze brief van 25 januari jl. heeft Fractie Tonnaer onder meer gevraagd om alsnog met terugwerkende kracht tot oplegging of inning van precariobelasting over te gaan. De beantwoording door het college van 18 februari jl. op onze vragen vinden wij openhartig en onthutsend tegelijk. Het college van B&W heeft lang geweten dat een aantal ambtenaren en (voormalige) wethouders toezeggingen heeft gedaan en dat daardoor de gemeente financieel is benadeeld.

Over deze belastende kennis heeft u de gemeenteraad nooit actief geïnformeerd. Dat deed u pas nadat vragen hierover waren gesteld.

In de beantwoording geeft u ruiterlijk toe dat door een aantal medewerkers en wethouders in zes gevallen onrechtmatige kwijtschelding of niet opleggen van precariobelasting heeft plaatsgevonden. U bent alsnog bereid met terugwerkende kracht deze precariobelasting op te leggen.

Opnieuw verzuimt u actief, uit eigen beweging, de gemeenteraad te informeren over de resultaten van de inning van de precariobelasting.

Daarom stellen wij de volgende vragen:

1. Waarom bent u niet in staat zelf actief de gemeenteraad te informeren over het niet innen en over de resultaten van het alsnog innen van precariobelasting?

2. Alleen de heffingsambtenaar is bevoegd besluiten of ontheffing van belasting te verlenen. Welke maatregelen neemt u of gaat u nemen tegen medewerkers die onrechtmatige toezeggingen hebben gedaan? Is herhaling mogelijk en wat heeft de organisatie hiervan geleerd?

3. Door toezeggingen is de gemeente ongeveer € 250.000 aan inkomsten mis gelopen. Zijn er de afgelopen tijd meer gevallen van niet innen gevonden? Hoeveel precariobelasting heeft u alsnog geïnd? Lopen nog procedures tegen belastingplichtigen? Hoe gaat u het niet of wel innen van de belasting in de financiële jaarstukken verwerken?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,

Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Stadhuis Hoorn Stadhuis Hoorn