Groenstrook HN80 met toestemming van wethouder onder handen genomen

13-10-2021

HOORNGIDS HOORN | Het gemeentebestuur van Hoorn heeft in een eerder stadium Chris de Meij, toen nog fractievoorzitter VVD Hoorn, alsmede voorman van de Stichting Stadslandbouw Hoorn, beschuldigd van illegale bomenkap bij het bedrijventerrein Hoorn80. Naar nu duidelijk is geworden heeft De Meij wel degelijk toestemming gekregen om op de bewuste locatie aan de slag te gaan. Dit onder het voorbehoud dat er nog bodemonderzoek verricht diende te worden. 

De stichting liet er geen gras over groeien en maakte terstond wat ruimte vrij op de groenstrook naast het industrieterrein, zodat er alvast spullen zouden kunnen worden neergezet die niet langer op de oude locatie konden blijven staan. 

Misdrijf
Die al te enthousiaste aanpak werd door het college opgevat als illegale bomenkap, waarna aangifte werd gedaan van een misdrijf. Het had tot onmiddellijk gevolg dat Chris de Meij in verweer ging en terugtrad uit de VVD-fractie in de Hoornse gemeenteraad om als onafhankelijk raadslid verder te gaan. Dit om niet de VVD te betrekken in deze affaire, hetgeen niet in goede aarde bleek te vallen bij het partijbestuur dat hem beschuldigde van zetelroof. De Meij liet weten zijn partij trouw te zullen blijven en als onafhankelijk raadslid door te gaan totdat de lucht tussen de Stichting Stadslandbouw en de gemeente Hoorn zou zijn opgeklaard. Hij voegde er aan toe zijn partij met deze stap te willen behoeden voor elke schijn van betrokkenheid. 

Niet moeilijk doen
Een recent opgedoken mail van wethouder Broersma werpt een geheel nieuw licht op de zaak. Broersma in de mail: ”Ik vind dat de gemeente niet te ingewikkeld moet doen, mijn opdracht als wethouder aan alle betrokken ambtenaren is: maak dit initiatief mogelijk. Het enige wat echt nodig is, is een bodemonderzoek. Dus kortom: ja, tenzij voor dit bewonersinitiatief, ik steun jullie bestuurlijk.”
De vraag rijst waarom Chris de Meij niet zelf met dit bericht naar buiten is getreden om zichzelf vrij te pleiten en om alle ontstane consternatie te voorkomen. Daarnaast is het onduidelijk waarom het college van B&W deze mail niet heeft gedeeld met de gemeenteraad. Om die reden hebben enkele politieke partijen vragen gesteld aan het college van B&W. We blijven het volgen. 
 

Groenstrook HN80 B Groenstrook HN80 B
Groenstrook HN80 A Groenstrook HN80 A