Bekladdingen met tags gaan onverminderd door

Ondanks veroordeling lijken de daders hun activiteiten te vervolgen

HOORNGIDS | Het is een doorn in het oog van velen: de aangebrachte tags op muren, transformatorhuisjes, bouwketen en kunstwerken. De volgens kenners spuuglelijke met graffiti aangebrachte tags KR en ADOG zijn nog steeds op heel veel plaatsen in de stad te zien en er komen nog altijd nieuwe bij. Twee mannen van 24 en 25 jaar zijn in maart van dit jaar veroordeeld tot een taakstraf nadat ze op heterdaad betrapt waren, maar de gevolgen van hun ontsierende activiteiten blijven in beeld en hun gepruts gaat zelfs door.

Niet alleen is het uitermate ontsierend, het brengt ook nog eens grote kosten met zich mee om de aangerichte schade te herstellen. Het verhalen van de kosten op de daders lijkt weinig succesvol en inmiddels gaan de bekladdingen door. Onlangs werd ook het kunstwerk ’Ode aan het Varken’ beklad. De verloedering van de openbare ruimte en gevoelens van onveiligheid onder burgers bracht René Assendelft van Hoorn Lokaal tot het onderstaande schrijven aan het college van Burgemeester & Wethouders van de gemeente Hoorn.

Geacht college,
Hoorn en inmiddels ook de wijde omgeving ervaart al bijna twee jaar grote overlast van een tweetal graffiti vandalen. Geen enkel plekje in de openbare ruimte wordt met rust gelaten door deze figuren. Vrijwel dagelijks doemen er weer nieuwe ‘tags’ op: ADOG en K-R is overal zichtbaar in de stad. Het moet inmiddels om vele honderden plekken gaan waar deze graffiti is aangebracht. Het zorgt voor een gevoel van onbehagen en voor grote frustraties: inwoners van Hoorn zien al jarenlang de openbare ruimte hierdoor enorm verloederen!
Daarnaast is de schade voor particulieren, bedrijven, instellingen en de gemeente enorm! En het houdt maar niet op! De twee vandalen die vermoedelijk nog steeds voor de overlast zorgen zijn in maart dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 50 uur, waarvan 30 uur als voorwaardelijk is opgelegd. “Te laag” oordeelde burgemeester Jan Nieuwenburg na het vonnis bij NH Nieuws en andere media. Wat Hoorn Lokaal betreft was deze uitspraak meer dan terecht.
In hetzelfde interview geeft de burgemeester aan dat de gemeente zich beraadt op vervolgstappen en het verhalen van de schade. ”Als je kijkt naar het enorme aantal bekladdingen, de maatschappelijke kosten en de financiële schade die ook particulieren en bedrijven in onze stad hebben opgelopen, dan is deze uitspraak onbevredigend, om niet te zeggen diep teleurstellend”, aldus burgemeester Jan Nieuwenburg.

Het brengt ons op de volgende vragen:
1. Welke stappen heeft de gemeente Hoorn na het vonnis gezet om de kosten te verhalen?
2. Heeft de gemeente Hoorn hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak?
3. Welke maatregelen heeft de gemeente genomen om het vandalisme te stoppen? Waarom lukt het niet om deze overlast te stoppen?
4. De daders zijn bekend bij de politie en de gemeente, het lukt u alleen niet om ze op heterdaad te betrappen. Bent u bereid om met de officier van justitie andere opsporingsmogelijkheden te bekijken.
5. Heeft u een indicatie van de schade die er inmiddels is aangericht?
6. Kunnen benadeelde inwoners, bedrijven of instellingen rekenen op steun van de gemeente bij schoonmaak en verhaal van de schade?
7. In hoeverre denkt u dat het mogelijk is om met deze personen in gesprek te gaan en ze de impact van hun daden te laten inzien. Is een vorm van mediation mogelijk?
Met vriendelijke groeten,
Namens de fractie Hoorn Lokaal
René Assendelft
Raadslid

Ode aan het varken beklad Ode aan het varken beklad
KR graffiti 2 KR graffiti 2
KR graffiti 3 KR graffiti 3

Reacties
Reactie: (Ben)
23-10-2021, 10:59
Ik heb ze een keer gespot in het muntpark. Ze trekken erop uit met de fiets. De spuitbussen in de fietstas. Vrijwel ieder in het oog springend oppervlak is bezoedeld. Recent nog graffiti van hun hand langs de Maasweg. De veelheid van tags doet vermoeden dat ze hier full-time mee bezig zijn.....

Reactie: (Hans Bruynsma)
22-10-2021, 11:24
Ik kan dhr.Assendelft het antwoord wel geven: de gemeente doet helemaal niets! Hij moet eens gaan wandelen langs het fietspad dat de Westerblokker via het tunneltje met de Kersenboogerd verbindt: Op praktisch elke lantaarnpaal staat al maanden lang de tag A Dog. Verwijderen ho maar!