50 jaar De Blauwe Schuit komt met jubileumexpositie

Hét centrum voor creativiteit en kunstbeleving van Westfriesland viert feest

HOORNGIDS HOORN | In 1971 is De Blauwe Schuit opgericht als Centrum voor Kreativiteitsontwikkeling. Inmiddels 50 jaar kunsteducatie, ontwikkeling van ’Westfries Talent’. Van de Muntstraat naar de Appelhaven en aansluitend naar het ‘oude zwembad’ aan de Vredehofstraat. De Blauwe Schuit heeft in de afgelopen 50 jaar al meerdere ‘havens’ aangedaan. Maar de koers blijft hetzelfde: bij De Blauwe Schuit geven deelnemers voorrang aan hun creatieve kant. En die worden geholpen bij het ontwikkelen met de activiteiten en onder leiding van professionele docenten. 

Het jubileumjaar wordt geopend op zondag 31 oktober van 15.00 tot 17.00 uur met een jubileumexpositie, waar werken van deze docenten, maar ook medewerkers en vrijwilligers, te zien zijn. De docenten hebben allen hun kunstenaarschap verworven en dat is terug te zien in de geëxposeerde werkstukken, waarin het handschrift, de stijl en de passie van de docent voor een materiaal is te herkennen. Vanuit alle disciplines waarin lesgegeven wordt vind je dan ook werkstukken terug in de expositie. Van illustratie, stiptekening, magisch schilderij, abstracte kunst, textiel, gemengde techniek, fotografie tot glas-in-lood, beeldhouwwerken in hout, steen, klei en brons en zilveren sieraden. 

Westfries talent
Samir Bashara, wethouder Kunst & Cultuur van de gemeente Hoorn, opent de expositie om 15.00 uur. De middag staat in het teken van ’Westfries Talent’; stadsdichter Levi Noë draagt zijn gedicht over Kunst en Cultuur voor en singer-songwriter Sven Ross brengt een aantal mooie songs ten gehore. Een korte film uit het Westfries Archief van een Open dag in 1987 van De Blauwe Schuit is deze middag te zien en geeft een mooi beeld van de activiteiten op de Appelhaven waar De Blauwe Schuit tot 1997 gevestigd was. Inmiddels is De Blauwe Schuit al bijna 25 jaar gevestigd in het voormalig zwembad De Vredehof, verbouwd door Rietvink Architecten aan de Vredehofstraat 7a. 

Workshops
Tijdens het jubileumjaar zijn er workshops gebaseerd op de kunststromingen in de jaren 70, 80, 90 en 00. Deze activiteiten verschijnen gedurende het jaar op de website www.blauweschuit.nl (http://www.blauweschuit.nl). De expositie is te bezichtigen van 31 oktober t/m 11 februari 2022. De openingstijden zijn van maandag t/m vrij van 9.00 tot 16.30 uur.

Dagdroom Dagdroom