Verlies voor beiden of bijtjes?

Column van Sjaak Grosthuizen

Chris de Meij lijkt even niet zo fout geweest als we moesten geloven. Als voorzitter van Stichting Stadslandbouw en als man die zich in het doel van de stichting voortvarend uitleefde heeft hij bij Hoorn 80 een stuk van maar liefst 700 m² bosschage weggekapt om wildgroei te veranderen in een voedselbos annex bijenparadijs. Hij is er gevoelig voor op de vingers getikt, omdat hij geheel tegen de wens van het gemeentebestuur in zijn plannen doorzette. Hij zou op geen enkele manier uit reacties van ambtenaren of betrokken wethouder kunnen hebben opmaken dat hij groen licht had gekregen, was de boodschap.

We kennen het verdere verhaal voor een groot deel. Chris werd verweten illegaal bezig te zijn geweest en er werd meteen manhaftig door de burgemeester aangestuurd op een integriteitsonderzoek. Ik heb er tweemaal eerder over geschreven. Iedereen mocht weten dat Chris de fout ingegaan was en via Bureau Pro Fact mocht worden geconcludeerd dat Chris zijn ambtseed en de gemeentelijke gedragscode had geschonden. Het bestuur en de fractie van de VVD vonden het niet voldoende dat Chris de fractie uit de wind wilde houden door tijdelijk uit de fractie te stappen en royeerden hem met oprechte verontwaardiging.

Nu is een stukje tekst tevoorschijn gekomen die de zaak in een ander licht lijkt te plaatsen. Ik doel op de zinsneden: ’Ik vind dat de gemeente niet te ingewikkeld moet doen, mijn opdracht als wethouder aan alle betrokken ambtenaren is: maak dit initiatief mogelijk’ en ’Het enige wat echt nodig is, is een bodemonderzoek’. ’Dus kortom: ja, tenzij voor dit bewonersinitiatief, ik steun jullie bestuurlijk’. Deze zinnetjes maken deel uit van een bericht dat wethouder Simon Broersma verstuurde naar aanleiding van de plannen van Stichting Stadslandbouw.

PvdA, DRP, Fractie Verdonk, Fractie Koekkoek en Hoorn Lokaal reageren nu op deze zinsneden uit het mailbericht van de wethouder. Zij zien kennelijk in het bericht een stuk rechtvaardiging voor het handelen van Chris met zijn stichting. In een raadsvergadering heeft ook Wethouder Simon geprobeerd duidelijk te maken dat de fout geheel bij Chris lag en dat hem en zijn ambtenaren niets te verwijten is en dat het dus volkomen terecht was Chris beschuldigend na te wijzen. Wanneer deze zinsneden eerder deel hadden uitgemaakt van de berichtgeving zou volgens deze fracties de zaak anders zijn bekeken.

Ai, dit kan de komende weken leiden tot pijnlijke gesprekken. Waren deze zinsneden ook bekend bij de rest van het college? Wijst de keiharde maar juridisch waarschijnlijk juiste reactie van burgemeester Jan Nieuwenburg erop dat deze kennis niet aanwezig was? In dat geval ligt er op het bordje van wethouder Simon Broersma een nagenoeg onverteerbare substantie. Was het toch zo dat Chris na de toeschietelijkheid van Wethouder Simon persoonlijk een bericht kreeg met de boodschap toch nog wel even te wachten totdat alles procedureel in orde was?

Terecht wordt aandacht gevraagd over het mailbericht van Simon Broersma. Maar ook voor het vervolg ervan. Het moet duidelijk worden of Chris de Meij eigenlijk een soort ongeleid projectiel is, iemand die je nooit één vinger moet geven omdat hij zich dan direct de hele hand toe-eigent, of dat de wethouder zich in een bocht heeft gewrongen om duidelijk te maken dat hem niets te verwijten valt. Welke uitweg is er voor alle partijen die zich met deze zaak hebben beziggehouden? Leidt dit tot de rehabilitatie van Chris? Kiest Simon het boetekleed of moet hij toegeven dat hij eigenlijk veel te lief is voor het wethouderschap? Stamelt Jan sorry voor zijn stevige standpunten? Geeft Chris toe dat hij het voor ieder wel een beetje ingewikkeld heeft gemaakt? Krabben partij- en fractieleiding van de Hoornse VVD zich nog eens achter de oren met de vraag: wat nu? Zal op afzienbare tijd een bijenvolk trots kasten vullen met heerlijke honing? Chris wist toch dat hij nog lang niet aan de slag kon gaan, omdat hij zijn mooie plan ver na 2017 indiende? Was de mail wel aan Chris gericht? Kent Chris het woordje tenzij?

Het vervolg wordt best interessant. De fracties die het hier nog eens uitgebreid over willen hebben lijken bloed te ruiken. Komt het zover dat er politieke slachtoffers worden gemaakt? We gaan het meemaken. We zitten nu al op het puntje van onze stoel en hier en daar worden weddenschappen gesloten. Ik weet niet of er winnaars komen, verlies zal gegarandeerd worden geleden. Op dit moment betreur ik dat het meest voor de bijtjes.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden. 

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Verlies voor beiden of bijtjes Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Verlies voor beiden of bijtjes