Aantal fietsongevallen blijkt veel hoger dan officieel geregistreerd

Verbeterde telmethode toont groot verschil tussen registratie en werkelijkheid

HOORNGIDS REGIO | Uit een recent artikel in Trouw blijkt dat, veel meer fietsers in het verkeer gewond raken dan tot nu toe werd aangenomen. In de provincie Friesland gaat het in 2019 om maar liefst achtmaal meer gewonde fietsers dan geregistreerd. Dit inzicht is ontstaan door een nieuwe telmethode om het aantal gewonden te tellen.

Vragen over de nieuwe telmethode

In plaats van alleen de gegevens van de politie te gebruiken, worden ook gegevens van de spoedeisende hulp, ambulance en ziekenhuizen meegenomen. De provincies Utrecht en Flevoland gebruiken deze gegevens al, omdat het een completer beeld geeft. Hierdoor zijn zij veel beter in staat gevaarlijke en onveilige plekken in kaart te brengen. In antwoord op vragen hierover van N-H Statenlid Gringhuis (GroenLinks) heeft Gedeputeerde Staten van N-H aangegeven nog niet over deze aanvullende gegevens te beschikken. Uit de beantwoording blijkt tevens dat er inmiddels contact is tussen de provincie en een derde partij die de registratie van de incidenten verzorgt. De verwachting is dat deze gegevens medio 2022 beschikbaar komen.

Fietsongevallen zo snel mogelijk compleet in beeld brengen

Door het ontbreken van deze gegevens voor de provincie Noord-Holland, is nog niet in kaart te brengen wat het verschil is in aantal fietsongevallen tussen de huidige- en nieuwe telmethode.

”Omdat het aannemelijk is dat, ook in Noord-Holland een verschil in het geregistreerde aantal fietsongevallen en de werkelijkheid bestaat, is het in het van belang voor de verkeersveiligheid dat de nieuwe telmethode zo snel mogelijk gebruikt gaat worden. Er zal daardoor een completer inzicht ontstaan waar zich de incidenten voordoen, waardoor op die plaatsen maatregelen kunnen worden genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren”, aldus een fervente Noord-Hollandse fietser.

Aantal fiets incidenten veel hoger dan geregistreerd Aantal fiets incidenten veel hoger dan geregistreerd