Een dorp achter tralies, het einde van de Glasbak

26-10-2021

HOORNGIDS REGIO | Vanaf 28 oktober biedt NH Media met twee documentaires een blik op de bewogen geschiedenis van de gevangenis in Zwaag, in de volksmond beter bekend als de ‘Glasbak’. Voordat de sloopkogel een einde maakt aan dit instituut, greep journalist Maarten Edelenbosch de kans om er uitgebreid te filmen.
 
Documentairemaker Maarten Edelenbosch vertelt: ”Ik reed vaak langs de gevangenis. Qua architectuur is het een opvallend gebouw. Het had iets geheimzinnigs. Voor mij als Westfries, maar ook voor mij als journalist, was het altijd een gesloten bastion. Wat er achter die grote muren gebeurde was een mysterie. Dus toen in 2018 duidelijk werd dat de gevangenis dicht moest, wilde ik dolgraag een keer binnen filmen.”

Leven, werken en een bizarre ontsnapping
Zijn fascinatie resulteert in een bijzonder tweeluik. In het eerste deel is er aandacht voor de dagelijkse gang van zaken, de collegialiteit onder de werknemers en de onverwachte sluiting. Het tweede deel ontrafelt de sensationele ontsnapping per helikopter in 1992 en onthult hoe het de voortvluchtige verder verging. Het antwoord blijkt ingewikkelder, dan vooraf gedacht. 
Deel 1 van de serie: ’Een dorp achter tralies, het einde van de Glasbak’ is te zien op donderdag 28 oktober om 18.15, 20.15 en 22.15 uur. Deel 2 ’Gevangenis Zwaag wereldnieuws in 1992: crimineel wordt met helikopter bevrijd’ is te zien op donderdag 4 november om 18.15, 20.15 en 22.15 uur. De twee delen zijn vanaf de eerste uitzending ook te bekijken op: nhnieuws.nl/media (http://nhnieuws.nl/media) en op dit (https://www.youtube.com/NHNieuwsnl) YouTube-kanaal.

Foto: NH Media

Penitentiaire Inrichting Zwaag Hoorn (Beeld NH Media) Penitentiaire Inrichting Zwaag Hoorn (Beeld NH Media)