Wethouder Helling gaat met zijn team om de tafel: mogelijk 'jaarrondterrassen' in Hoorn

Gemeenteraadsvergadering 26 oktober

HOORNGIDS HOORN | Om het fenomeen van winterterrassen te bespreken heeft Rob Baltus, regiovoorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland in de Hoornse raad ingesproken. Duidelijk werd dat het voorstel om winterterrassen in te richten vanuit het college van burgemeester en wethouders kwam. In overleg met Koninklijke Horeca Nederland en horecaondernemers is afgesproken dit als pilotproject uit te proberen bij drie horecabedrijven. Baltus noemt het aantal van veertien ondernemers die geïnteresseerd zijn.

Wethouder Arthur Helling legt uit op welke manier dit als pilotproject is aangepakt. Elders is gekeken op welke manieren winterterrassen zijn ingericht en welk beleid daar achter zit. Er bestaat nog geen eenduidig beleid. Daarom wordt via de pilot bekeken welke regels gepast zijn. Er wordt vanuit gegaan dat de extra kosten van het terras in drie jaar kunnen worden terugverdiend.

Helling sprak ook over de ‘coronaterrassen’. Dat zijn de extra terrassen waarvoor de horeca-ondernemers het afgelopen jaar toestemming kregen om op die manier de ondernemersverliezen enigszins op te compenseren. Ook voor het volgende jaar zal gemakkelijk toestemming daarvoor worden verleend. De ‘coronaterrassen’ waren toegestaan tot eind september. Wanneer na drie jaar de pilot voor winterterrassen zal zijn afgerond, zullen andere ondernemers vergunningen voor winterterrassen kunnen indienen.  

Er komen twee moties (van ÉénHoorn en VVD) ter sprake waarin raadsfracties hun steun laten weten voor de ondernemers die het door de coronacrisis moeilijk hebben gehad. Men vraagt uitbreiding van het aantal winterterrassen. In één motie wordt gesproken over een uitbreiding naar zes terrassen en in de andere motie zien de indienende fracties graag een open inschrijving. De terrassen mogen er best goed uitzien, zodat men naar de vrees van Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) niet vermoedt dat je daar terecht kunt voor een coronatest. GroenLinks stelt in het verlengde van dit onderwerp ook andere ondernemers tegemoet te komen wanneer zij iets extra willen doen om klandizie te trekken.

Dan komen vragen over de mogelijkheid van ‘serres’ bij de horecagelegenheden. Helling meent dat in dat voorstel veel overlegruimte zit. Terrassen aan de gevel, zoals ze nu ook aanwezig zijn of de terrassen die er voor de corona ook al waren zouden ook mogelijk kunnen zijn. De term ’jaarrondterrassen’ klonk. Na een schorsing werden de moties met die term aangepast. Wethouder Helling zegt ”voorlopig goed uit de voeten te kunnen” met de herziene teksten in de moties. Hij gaat hierover met zijn team om de tafel. Beide moties kregen unanieme instemming.

De verwachting is dat de ’jaarrondterassen’ met aanpassingen feitelijk gaan fungeren als winterterrassen en de pilot van aanvankelijk 3 winterterrassen wordt uitgebreid. De wethouder komt nog met de precieze invulling hiervan.

Discussie over winterterrassen Discussie over winterterrassen