Belangstelling voor opstallen Zwaluwen'30

28-10-2021

HOORNGIDS HOORN | De afgeketste fusie tussen Hollandia en Zwaluwen’30 heeft mensen van buiten de clubs erop attent gemaakt dat de opstallen mogelijk toch aangekocht kunnen worden. Enkele plaatselijke politieke partijen vrezen dat daarmee de regie over het complex uit handen wordt gegeven en stellen om die reden vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Hoorn.

Vermoed wordt dat de projectontwikkelaar die zijn oog heeft laten vallen op de gebouwen, dit ziet als een eerste stap om het gehele complex te kunnen verwerven als dit aan de orde zou komen. De gemeente Hoorn is eigenaar van de gronden en heeft als eerste het recht van aankoop. Zodra de gemeente afhaakt bestaat de kans dat een projectontwikkelaar erin stapt, waarmee de gemeente Hoorn geen grip meer heeft op verdere ontwikkelingen in het gebied. 
De gestelde vragen aan het college zijn hieronder te lezen. 

Geacht College,
Op initiatief van hvv Hollandia en Zwaluwen ’30 zijn met de gemeente gesprekken gevoerd over een mogelijke fusie van de twee voetbalverenigingen in het Julianapark. Woensdag 29 september jl. heeft er een eindgesprek plaatsgevonden.
Onderdeel van de fusie was het aankopen van de gebouwen van Zwaluwen ’30 door de gemeente. Over de aankoop zijn taxatierapporten gemaakt en gesprekken gevoerd. Door het beëindigen van de fusiegesprekken is de noodzaak tot aankoop van het complex door de gemeente Hoorn verdwenen. In mei 2021 heeft Zwaluwen ’30 het aanbod tot aankoop ingetrokken.
Omdat het Zwaluwen-complex op grond staat die door de gemeente Hoorn in erfpacht is uitgegeven, heeft de gemeente het recht op eerste aankoop van de gebouwen/opstallen van Zwaluwen ’30. Desondanks zijn er projectontwikkelaars die de sportcomplex/opstallen willen aankopen.
Waarschijnlijk ziet men dit als eerste stap naar de uiteindelijke aankoop van de bijbehorende voetbalvelden. Onze fracties zijn van mening dat voorkomen moet worden dat gebouwen en voetbalvelden door Zwaluwen ’30 en de gemeente verkocht worden aan projectontwikkelaars. De regie over mogelijke ontwikkelingen op deze locatie moet in handen blijven van de gemeente Hoorn.
Op grond van bovenstaande stellen wij volgens art. 36 van het RvO de volgende vragen:

1. Kunnen de opstallen/gebouwen van voetbalvereniging Zwaluwen ’30 zonder goedkeuring van de gemeente verkocht worden? Heeft de gemeente nog steeds recht van eerste aankoop?
2. Is het bekend dat projectontwikkelaar(s) belangstelling hebben voor de opstallen van Zwaluwen ’30? Kan verkoop aan bijvoorbeeld een projectontwikkelaar plaatsvinden zonder instemming van de gemeente?
3. Bent u het met ons eens dat bij een mogelijke aankoop van de opstallen door een projectontwikkelaar, de gemeente de regie op mogelijke ontwikkelingen op deze locatie verliest en dat dit ongewenst is?
4. Is het juist dat de gebouwen van Zwaluwen ’30 op erfpacht staan en de bijbehorende voetbalvelden eigendom zijn van de gemeente Hoorn? Wilt u toezeggen dat de voetbalvelden alleen verkocht worden met goedkeuring van de gemeenteraad?
5. Wilt u Zwaluwen ’30 informeren over de eigendomsverhoudingen en recht op eerste aankoop door de gemeente Hoorn?
Vriendelijke groet,
namens Fractie Tonnaer, Roger Tonnaer, gemeenteraadslid
namens Hoorn Lokaal, René Assendelft, gemeenteraadslid
namens PvdA, Arnold Wegner, gemeenteraadslid

Zwaluwencomplex 18 juni 2020 A Zwaluwencomplex 18 juni 2020 A

Reacties
Reactie: (Bert Putters)
29-10-2021, 10:28
Dat het college in Hoorn, Drechterland en Medemblik uit een stelletje Beunhazen bestaat, zal er niets terechtkomen van de Poort van Hoorn ( Speelt al 15 jaar) en de fusie tussen beide genoemde clubs. In Drechterland vrachtverkeer nog steeds niet is gereguleerd. In Medemblik de sport en cultuurvoorzieningen fluiten kunnen naar subsidie. is het een goede zaak dat de inwoners stemmen op partijen die wel oog hebben voor hun bewoners, bedrijven en verenigingen.