Tunneltrauma

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad

De inwoners van de Grote Waal hebben de afgelopen weken nadrukkelijk kunnen ervaren wat het betekent als verkeer massaal richting de binnenstad gaat. Door de tijdelijke afsluiting van de Provincialeweg was inkomend en uitgaand verkeer gedwongen om De Weel, de straat die dwars door de Grote Waal loopt, te gebruiken als in- en uitvalsroute. Met als gevolg dat De Weel volledig dicht stond. Er was geen doorkomen meer aan. Met alle gevolgen van dien. Ook voor de hulpdiensten. 

Het toonde eens te meer aan dat het aanleggen van een tunnel onder het spoor (het komt weer in enkele verkiezingsprogramma’s) geen enkele zin heeft. Het verkeer loopt hoe dan ook vast op De Weel. De vele tientallen miljoenen euro’s voor het monsterproject uit de koker van de voormalig gedeputeerde en wegens corruptie veroordeelde projectontwikkelaar Ton Hooijmaijers zijn weggegooid geld. Het door zijn club ’Taskforce Ruimtewinst’ beoogde tracé - een bestaande sloot - was ooit uit de hoge hoed getoverd daar afsluiting van het Keern om daar een tunnel aan te leggen te ingrijpend zou zijn. Vergelijkbaar met het bouwen van een nieuwe kerk als verbouwing van de huidige te veel overlast geeft. De Taskforce Ruimtewinst wilde een nieuwe weg aanleggen met een tweebaanstunneltje onder het spoor, waarvan nooit is aangetoond dat de verkeersafwikkeling daarmee soepeler zou verlopen. Een gruwel in de ogen van velen.

ProRail kan, om invulling te geven aan de wens om geen gelijkvloerse kruisingen meer te hebben, desgewenst voor eigen rekening een oplossing zoeken in de Poort van Hoorn, waar het bedrijf nauw bij betrokken is. Gratis advies: gebruik de huidige infrastructuur bij het Keern en ga in gesprek met BP teneinde het benzinestation naar elders te verplaatsen. Dat schept mogelijkheden. 

Een miljoenenverslindende tunnel doet de stad sowieso geen goed. In de historische binnenstad met de schaarse parkeermogelijkheden is geen ruimte voor al die auto’s . De aangelegde verbindingsweg naar het Transferium en de te bouwen parkeergarage(s) zijn goede stappen naar een aantrekkelijker binnenstad. Hierdoor neemt de parkeerdruk in de binnenstad af en kan er binnen afzienbare tijd geparkeerd worden op enkele minuten loopafstand van de binnenstad. Als onderdeel van het project Poort van Hoorn zal ook het busstation naar de andere kant van de spoorlijn worden verplaatst, zodat de bussen niet langer door de stad hoeven te rijden en - belangrijker nog - de spoorwegovergang kunnen omzeilen. Dat zal verlichting geven op de verkeersdruk van en naar de binnenstad. Daarnaast is recent de Provincialeweg aangepakt en wordt de Westfrisiaweg sinds de afronding weer volop gebruikt. Ook dat zal betekenen dat de doorstroming soepeler zal verlopen. We hoeven ons dus niet in de schulden te steken. Een aantrekkelijke stad begint bij gezellige winkelstraten waar mensen graag verblijven, niet bij stampvolle toegangswegen en een overvol parkeerterrein. 

Tot slot nog even dit: de verkeersdruk op De Weel was weliswaar groot, maar leek gaandeweg af te nemen. Een deel der automobilisten koos kennelijk een andere route om stilstaan te voorkomen. Bij een tweebaanstunneltje zou eenzelfde patroon zich voordoen. Waarmee vele tientallen miljoenen euro’s zinloos zijn uitgegeven voor een ongebruikte weg met tunnel.

De Weel vol met auto's De Weel vol met auto's