Groot deel van Hoornse gemeenteraad neemt afstand van Chris de Meij

02-11-2021

HOORNGIDS HOORN | Bij de laatste raadsvergadering ten stadhuize kwam de affaire Chris de Meij wederom aan de orde. Sommigen noemen het een klucht, anderen een drama. De (inmiddels toenmalige) voorzitter van de Stichting Stadslandbouw was zich te buiten gegaan in een groen gebied op industrieterrein Hoorn 80. In de onterechte veronderstelling dat hij het recht had om bomen te kappen teneinde ruimte te maken voor het verhuizen van spullen vanaf de vorige locatie aan De Strip, verrichtte De Meij handelingen die in strijd waren met de wet. Volgens de interpretatie van Chris de Meij zelf had hij daar het volste recht toe. De wethouder was immers enthousiast over zijn plannen en de rest was slechts een formaliteit.

De spanningen ten stadhuize liepen hoog op. Burgemeester Jan Nieuwenburg moest verschillende malen ingrijpen om de tot een discussie verworden informatievoorziening binnen de perken te houden. Chris de Meij kreeg daarbij niet de mogelijkheid om zijn standpunt nader uiteen te zetten en dat zette kwaad bloed. Het gevolg was dat De Meij aangifte zegt te gaan doen (of mogelijk inmiddels heeft gedaan) bij de Rijksrecherche tegen burgemeester Jan Nieuwenburg, met als beschuldiging: meineed, valse aangifte, smaad en laster. 
Een zeer groot deel van de gemeenteraad lijkt het na alle commotie nu wel zat te zijn om telkens weer geconfronteerd te worden met deze affaire en neemt in een schrijven afstand van Chris de Meij. De brief is hieronder te lezen.

Verklaring fracties gemeenteraad Hoorn inzake handelen raadslid De Meij
In het NHD van donderdag 28 oktober jl. heeft raadslid De Meij, tevens (toenmalig) voorzitter van de Stichting Stadslandbouw, weer zelf actief de aandacht gezocht en gekregen voor zijn conflict met het college. Aanleiding was het inlichtingendebat hierover in de raad van 26 oktober. Hierbij heeft raadslid De Meij weer dubbele petten gehanteerd en zijn persoonlijke belangen behartigd. Daarmee is wederom de gedragscode in het geding.
De heer De Meij kondigt aan aangifte bij de Rijksrecherche te gaan doen tegen burgemeester Jan Nieuwenburg en beschuldigt hem van meineed, valse aangifte, smaad en laster. Hij betrekt bij die beschuldigingen niet alleen de rest van het college maar verwijst ook naar ambtenaren in onze organisatie. Ambtenaren die zich niet in de openbaarheid kunnen verweren.
Voor de ondertekenende fracties in de gemeenteraad, het hoogste bestuursorgaan in onze stad , is de grens nu echt bereikt. De feiten zijn dat er aangifte is gedaan van illegale kap en overtreding van de natuurbeschermingswet door de Stichting Stadslandbouw, waarvan raadslid De Meij voorzitter was. Hij heeft zelf bewust het bos gekapt zonder toestemming van de gemeente en zonder vergunning. De aangifte is logisch: in gelijke gevallen wordt iedereen gelijk behandeld en bij overtreding wordt er dus aangifte bij het openbaar ministerie gedaan. Het resultaat van deze aangifte wachten wij net als iedereen af.
Daarnaast ligt er een klip en klaar, openbaar en onafhankelijk rapport waarin duidelijk wordt geconcludeerd dat raadslid De Meij in strijd met de gedragscode, zijn ambtseed en zijn voorbeeldfunctie als raadslid heeft gehandeld. Raadslid De Meij toont totaal geen zelfreflectie en dat is hem te verwijten. Dat blijkt keer en op keer. Eerder hebben fracties al afstand genomen van de eerdere uitlatingen van raadslid De Meij richting de burgemeester.
Het nu opnieuw beschuldigen van burgemeester, college en ambtenaren dient wat ons betreft geen ander doel dan het moedwillig beschadigen van het aanzien van deze personen, het aanzien van de gemeentelijke organisatie en het aanzien van de politiek in het algemeen.
De ondertekenende fracties van de gemeenteraad van Hoorn nemen daar in de sterkste bewoordingen afstand van. Het dossier is wat ons betreft nu verder ook gesloten. De feiten en conclusies zijn duidelijk en spreken voor zich.
Namens de fractie ÉénHoorn: Guido Breuker, fractievoorzitter
Namens CDA Hoorn: Dick Bennis, fractievoorzitter
Namens Groen Links: Roy Drommel, fractievoorzitter
Namens D66: Arwin Rood, fractievoorzitter
Namens de Christen Unie: Kees Maas, fractievoorzitter
Namens Sociaal Hoorn: Jeroen van der Veer, fractievoorzitter
Namens de VVD: Bianca Bos, fractievoorzitter
Namens Fractie Tonnaer: Roger Tonnaer, fractievoorzitter
Namens Hoorn Lokaal: Rene Assendelft, fractievoorzitter

Chris de Meij Chris de Meij