Verbodsbepaling supermarkten en winkels op bedrijventerreinen

Commissievergadering 2 november

HOORNGIDS HOORN | Op verschillende bedrijventerreinen in Hoorn is het niet gewenst dat er supermarkten en winkels gevestigd zijn. Dit is conform bepalingen in het provinciale beleid. Het komt de winkelstructuur niet ten goede. De ABC-goederen (auto’s, boten en caravans) en grootschalige detailhandel die vanwege de aard en/of omvang van de artikelen een groot oppervlakte nodig hebben horen wel bij de perifere (buiten de dorps- en stadskernen) handelsgebieden. Woon- en interieurwinkels wordt gestimuleerd zich niet op die bedrijventerreinen te vestigen. Men wil verkleining en versnippering van winkelgebieden in de stad voorkomen.

De VVD ziet helemaal niets in het voorstel van het college. Rob Droste (VVD) ziet op deze manier de wethouder als een soort volkscommissaris. Ondernemers kunnen zelf uitstekend uitmaken waar hun onderneming kans van slagen heeft. Arnold Wegner (PvdA) vraagt wat de wethouder vindt van sommige ontwikkelingen dat supermarkten en discounters die zich op bedrijventerreinen willen vestigen. Otto Klaren (D66) wil weten hoe men denkt over een duurzamer ondernemersklimaat. Roy Drommel (GroenLinks) ziet het belang van een supermarkt in een winkelcentrum voor andere kleinere winkels en is het derhalve eens met het standpunt van het college. Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) vindt het jammer dat er geen Jumbo supermarkt is in Hoorn. De marktwerking bepaalt sterker de plek waar supermarkten gevestigd zijn.

Wethouder Arthur Helling is verrast een volkscommissaris te lijken en ziet in Rob Droste (VVD) niet meteen een Don Quichot. De gemeente gaat niet over de bedrijven die supermarkten overnemen. Wanneer een supermarkt zich nog niet heeft gevestigd in Hoorn, kan die altijd contact met hem opnemen om te zien of er ruimte voor is. Hij bevestigt het beeld dat een supermarkt in een wijkwinkelcentrum essentieel is voor de rest van het winkelaanbod. De planologie is ook beschermend naar het winkelaanbod, waardoor het volledig overlaten aan de marktwerking beperkt blijft. Wanneer er ruimte komt voor weer een grote supermarkt, zal er niet worden geselecteerd welk bedrijf dat mag zijn.

Jumbo Supermarkten Jumbo Supermarkten
Over Supermarkten Over Supermarkten