Monumentenprijs Vereniging Oud Hoorn uitgereikt

04-11-2021

HOORNGIDS HOORN | Jaarlijks verleent de Vereniging Oud Hoorn de monumentenprijs aan een opdrachtgever die een bijdrage heeft geleverd aan het gebouwde erfgoed in onze stad. Deze bijdrage mag bestaan uit een renovatie van een monumentaal pand of een nieuwbouwproject dat een bijdrage levert aan ons historisch stadsgezicht. Dit jaar was het een lastige keuze, er zijn meerdere mooie plannen opgeleverd. Zo was er de mooie nieuwbouw van Rietvink architecten aan het West, en ook het voormalig warenhuis V&D dat weer in oude luister is hersteld door TPAHG-architecten. 

Nieuwland
De keuze viel dit jaar op de grootse renovatie aan het Nieuwland. Één van de mooiste grachten in de stad, die de afgelopen jaren sterk was verloederd. De panden waren verwaarloosd en sommige zelfs bouwvallig. Toch is er door de opdrachtgever voor gekozen om deze panden weer terug te geven aan de stad. Het is een langdurig proces geweest van zeven jaar met veel tegenslagen. Jonk vastgoed heeft gelukkig vastgehouden aan restauratie van dit kenmerkende stukje stad, een beslissing waar we de ondernemer dankbaar voor mogen zijn. 

WilgaerdenLeekerweidegroep
Dat dit is gedaan ten behoeve van een sociale functie maakt het plan alleen maar waardevoller voor de Hoornse gemeenschap. Het plan betreft niet alleen de panden aan het Nieuwland, maar strekt zich uit tot aan de Achterstraat waar een nieuw pand is verschenen. In het complex beschikken 18 bewoners over een eigen appartement en hebben ze een gemeenschappelijke woonkamer. De verhuurder en begeleider van de bewoners is de WilgaerdenLeekerweidegroep.

Foto vlnr: Liesbeth van Apeldoorn (TPAHG architecten), Robert Jonk (Jonk Investments), Jaap van der Hout (Vereniging Oud Hoorn) en Jan Ruig (TPAHG architecten)

Nieuwland Nieuwland
Nieuwland 2 Nieuwland 2