GroenLinks Hoorn wil aanpak menstruatie-armoede

06-11-2021

HOORNGIDS HOORN | GroenLinks Hoorn heeft het college van B&W gevraagd een oplossing aan te dragen voor mensen die te kampen hebben met menstruatie-armoede. Dat zijn mensen die uit financiële nood zich geen menstruatieproducten zoals tampons en maandverband kunnen permitteren, hetgeen tot pijnlijke situaties kan leiden. Temeer daar het voor de betrokkenen veelal een probleem is zich daarover te uiten, waardoor schoolbezoek, deelname aan sportactiviteiten en andere maatschappelijke zaken vermeden worden. Het leidde tot onderstaande brief aan het college.

Geacht college,
Stel; je menstrueert elke maand, maar je kunt geen maandverband of tampons betalen. Het is al lastig te praten over menstruatie, laat staan over menstruatie-armoede. Elke willekeurige dag zijn wereldwijd 800 miljoen mensen ongesteld. Een doodgewone zaak dus. Maar taboes die nog heersen rondom menstruatie hebben een enorme invloed op mensen. 
Wij maken ons zorgen om de menstruatie-armoede in onze gemeente. Menstruatie-armoede houdt in dat mensen geen geld hebben om menstruatieproducten, zoals tampons en maandverband, te kopen. Dit kan tot pijnlijke situaties leiden. Het moeite hebben met het bekostigen van menstruatieproducten belemmert mensen bij schooldeelname, werk, sport en sociale situaties. Een veilige en comfortabele menstruatie is van groot belang voor de maatschappelijke participatie. 
Aangezien het kabinet van mening is dat dit een taak is van de gemeenten, vraagt GroenLinks 
- Hoe kijkt het college tegen deze problematiek aan, 
- en op welke wijze zou het college hiervoor een oplossing kunnen bieden 
Met vriendelijke groet,
Namens de fractie GroenLinks
Ingrid Tillema, raadslid

Schaamte bij menstruatie Schaamte bij menstruatie