Honds

Column van Sjaak Grosthuizen

De hondenbelasting gaat verdwijnen. Voor de meeste hondenbezitters betekent dat een enorme verlichting en voor hen die alleen maar de buren zijn van hondenbezitters zou het heel misschien een teken van zorg kunnen zijn omdat die buren dan een goede reden krijgen om nog een hond aan te schaffen.

De hond is de oudste vriend van de mens, wist de piepjonge nieuwste loot aan de politieke stam van de PvdA, Lisa Klinkenberg, te vertellen. Zij en velen met haar in het Hoornse politieke circuit juichen de afschaffing van deze historische belasting, die nimmer nostalgische gevoelens zal oproepen, toe. Wat zal Joke van der Meij blij zijn! Vele jaren heeft zij, toen ze nog in de raad zat, gepleit voor deze beslissing. Een hondje is als een familielid, voor sommige eigenaren als een soort kind. Voor een kind krijg je kinderbijslag en zou je dan voor een hond belasting moeten betalen?

In 1446 werd voor het eerst hondenbelasting opgelegd, met zout te betalen alstublieft. Dat was in Utrecht. Later werd het aangewend om het aantal honden terug te dringen en daarmee het gevaar op hondsdolheid.  Eeuwen later werd hondenbelasting geheven om armen en nooddruftigen bij te staan en in deze tijd is het een mooie aanvulling op de gemeentekas om er van alles en nog wat mee te doen en af en toe als legitimatie ook iets wat met honden te maken heeft. Geen melkkoe, maar melkhond. In Hoorn toch goed voor een paar ton op jaarbasis.

Een paar ton laten liggen doe je niet zomaar. Het afschaffen van deze belasting gaat daarom altijd gepaard met de vraag waar je dat geld dan wel vandaan kunt halen. Ozb verhogen? Niet leuk, maar wel mogelijk, maar nu in de aanloop naar verkiezingen laat je zo’n voorstel wel uit je hoofd. De voetbalclubs helemaal niet meer ondersteunen? Alle voetballers en voetballiefhebbers samen vormen een akelig grote groep! Bezuinigen op de zorg? Dat doet de rijksoverheid al veel te rigoureus.

En dan lijkt er licht te zijn aan het einde van de tunnel. Er zijn stemmen in Den Haag waar te nemen die reppen van een compensatie voor gemeenten die de hondenbelasting opgeven. Maar wanneer? Kunnen we nu al inschatten wanneer er werkelijk een nieuw kabinet aantreedt en staat het compenseren voor afgeschafte hondenbelasting hoog op de verlanglijstjes van de partijen die al veel kaalslag hebben gepleegd op elkaars lijstjes opdat ze samen een regering kunnen vormen?

Hoopvol wordt geopperd dat dit er vast wel aan zit te komen. Maar ben je wel wijs bezig wanneer je voordat het zover is, zelf de hondenbelasting opgeeft?  Dan vis je vast en zeker achter het net. Dus is het goed om nog even de tanden op elkaar te zetten en desnoods het tarief langzaam te laten zakken en dan kunnen we alle hondenbezitters binnen vijf jaar - want langer zal het toch niet duren? – feestelijk bekendmaken dat ze Fikkie voor niks thuis mogen vertroetelen en er een vierpotig blafkameraadje bij kunnen nemen.

Hoe zou je hier tegenaan kijken wanneer je een brave hondenbelastingbetaler bent? Jij kunt nog steeds betalen omdat de gemeente een compensatie niet wil verspelen? Hoe zal een hondenbezitter reageren die nog nooit een cent hondenbelasting heeft betaald? Haalt die straks opgelucht adem omdat hij niet meer illegaal in het donker zijn beestje hoeft uit te laten? Ik ben geen hondenbezitter. Ik ben geen hater van dit zoogdier, ik aai ze heel graag, maar ik ga er nu niet meer een worden omdat de gemeente niet meer moeilijk doet over hondenbezit.

Misschien dat over een aantal jaren alleen de wethouder van financiën nog wel eens zorgelijk gaat kijken, omdat de compensatie eenmalig was en in de jaren erna die extra tonnen wel fijn geweest zouden zijn. Er werd even opgelucht geconstateerd dat er een ander rentevoordeeltje nog jarenlang nuttig blijft voor de schatkist. Maar wethouders van financiën weten maar al te goed, dat meevallers van nu in een volgende raadsperiode heel anders worden bekeken. En voor de gewone burger geldt: een gemeentebegroting? Daar kijkt geen hond naar!

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden. 

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_honds Sjaak Grosthuizen leest zijn column_honds